Кокосовото масло не е диетичното чудо, което мислите, че е

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Може би си мислите, че си правите услуга, като готвите храна с кокосово масло, тъй като често се продава като здравословна храна в местния супермаркет. Но според новите насоки на Американската кардиологична асоциация, кокосовото масло може да бъде също толкова нездравословно, колкото и животинското масло или маста, когато става въпрос за нивата на холестерола.

Изследването им, публикувано в списание Circulation, цитира проучване, според което 72% от  хората смятат, че кокосовото масло е здравословно, в сравнение с едва 37% от специалистите по хранене. Лекарите вярват, че съставката се продава неправилно като здравословна храна.

82% от мазнините от кокосово масло са наситени, което е свързано със сърдечни заболявания и инсулт, отбелязва Би Би Си. При контролирани експерименти хората, които консумират кокосово масло, са увеличили нивата на холестерола ("лошия") в сравнение със използването на съставки като зехтин и шафраново масло.

Изследователите установили, че няма голяма разлика между кокосовото масло и съставките като животинско масло, животинска мас или палмово масло, когато става дума за нивата на LDL” холестерола. "Тъй като кокосовото масло повишава „LDL” холестерола, причиняващ [сърдечно-съдови заболявания] и няма известни компенсиращи благоприятни ефекти, ние препоръчваме да не се използва кокосово масло", се казва в доклада.

Като цяло AКA (Американската кардиологична асоциация ) препоръчва да се ограничи количеството наситени мазнини, които ядете, и това включва кокосово масло. Вместо това използвайте ненаситени растителни масла, като зехтин и слънчогледово олио. И когато става въпрос за кокосово масло, се придържайте към използването му върху кожата и косата. "Можете да го поставяте върху тялото си, но не го поставяйте вътре в тялото си", казва водещият автор на доклада Франк Сак.


 

Коментари към "Кокосовото масло не е диетичното чудо, което мислите, че е":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg