Коледен сладкиш. Дрезденски!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Коледата вече е толкова близо, че почти не остана. Време е вкъщи да се разнесе аромат на ванилия, канела, портокал, лимон… Абе, на всички съставки, с които свързваме сладките изкушения, които се правят в този период от годината.

Избрахме да ви изкушим с един Дрезденски коледен сладкиш. А в Германия знаят как се правят коледни сладкиши, признаваме им го! Достатъчно е само да видите продуктите за него и си мислим, че от там нататък няма какво да ви убеждаваме, че е адски вкусен. Ето как да си го направите, приятели…

 

Необходими продукти:

700 гр. брашно

300 гр. масло

125 мл. топло прясно мляко -

3 с. л. захар

1 к. л. ванилия

1 яйце

50 гр. портокалова кора

50 гр. лимонова кора

200 гр. бадеми

250 гр. стафиди

1/2 к. л сол

40 гр. мая за хляб

1 с. л. ром

канела

50 гр. пудра захар

 

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа, в него се прави кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло от 250 гр., топлото мляко, маята, ванилията, канелата, 1 с. л. настъргани лимонови кори и солта.

Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори от портокал и лимон по 50 гр., нарязаните ядки и предварително маринованите в рома стафиди. Отново се омесва, за да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно.

Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

След това върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път.

След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200° С и още около час на 180° С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.

Още горещ, сладкишът се намазва обилно с 50 гр. масло и се поръсва с пудра захар.

Весели празници, приятели! 


 

Коментари към "Коледен сладкиш. Дрезденски! ":
Най-четени
Какво е когнитивна поведенческа терапия? Какво е когнитивна...

3 Предимства на КТП, които...

19:29 | 07-24-18| Виж цялата статия
 
Полезно или вредно е маслото: разгорещеният дебат продължава Полезно или вредно е...

Споровете дали маслотое...

19:52 | 10-31-18| масло месо...
 
Бариера ли е наднорменото тегло за посещение във фитнеса Бариера ли е...

Има ли място във фитнеса за...

13:36 | 11-12-18| фитнес...
 
Дисекция и секреция на женското тяло... Дисекция и секреция...

Изложба на "Оda Jaune" ...Или...

19:17 | 11-27-18| Виж цялата статия
 
Ползите от Алое Вера Ползите от Алое Вера

Открийте какво това растение...

18:34 | 11-29-18| Виж цялата статия
 
Саджит Аден – алхимикът на позитивната промяна Саджит Аден –...

Рефлексологът говори в...

13:24 | 01-09-19| Саджит Аден...
 
Какво трябва да знаете за „сезона на затъмненията” това лято Какво трябва да...

Най важното за лунното...

19:40 | 07-26-18| Виж цялата статия
 
Саджит Аден – алхимикът на позитивната промяна Саджит Аден –...

Рефлексологът говори в...

13:24 | 01-09-19| Саджит Аден...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg