Колко дълго трае слънчево изгаряне преди да изчезне - и как да се ускори лечението

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Моето тяло

Отново  забравихте слънце - защитния крем?. Всеки прави грешки, но както повечето от тях,  така и тази има, и последствия. Освен повишената опасност от рак на кожата, прилагането на недостатъчно слънцезащитен фактор (СЗФ) често може да ви докара неприятности и червена кожа. Но колко дълго ще трае слънчевото ви изгаряне?

Според  дерматолозите това  зависи от няколко фактора.

"Зависи на колко слънце и за колко време сте били изложени. "По принцип слънцето убива горния слой клетки на кожата и уврежда тяхната ДНК, след което на повърхността трябва да се появят нови, здрави клетки."Ето защо кратко шофиране в колата без слънцезащитен крем може да ви  накара да порозовеете малко, докато заспиването за няколко часа на плажа води до много по-яростно изгаряне и червена кожа.

Лекото изгаряне обикновено отнема от два до три дни, за да изчезне, но тежките изгаряния могат да отнемат две седмици, за да бъдат излекувани, особено ако се появят мехури, изсушаване на кожата и струпеи.

Последният вид изгаряне може да изисква вниманието на лекар, тъй като има риск от инфекция и белези. Определено потърсете медицинска помощ, ако имате други симптоми като втрисане и студени тръпки, тъй като може да страдате и от дехидратация. Иначе, няколко домашни средства за защита могат да помогнат при леко изгаряне на кожата, и да я върнат към нормалното й състояние почти веднага.

Направете хладни компреси - с вода или антиоксидантни течности като зелен чай или обезмаслено мляко – те ще успокоят дискомфорта и подхранят кожата. Прилагайте много овлажняващи средства без аромати и парфюми, за да рехидратирате горния слой и хидрокортизонен крем, за да контролирате възпалението.

Докато малко коректор винаги може временно да прикрие червения ви нос, най-добре е винаги да прилагате слънце защитен фактор, преди да се насладите на слънцето.


 

Коментари към "Колко дълго трае слънчево изгаряне преди да изчезне - и как да се ускори лечението":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg