Колко често трябва да почиствате бутилката си за вода?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Мислите си, че почистването на бутилката ви за вода веднъж седмично или дори само веднъж месечно е достатъчно?

В края на краищата, тя изглежда перфектно чиста и я пълните само с вода, но колко често трябва да почиствате бутилката, от която пиете всеки ден?

Оказва се, че влажната среда като бутилка за вода е идеалното място за размножаване на бактерии. Въз основа на анализ на фирма "EmLab P&K", средната пластмасова бутилка за многократна употреба има над 300 000 CFUs (тоест, единици, образуващи колонии на бактерии).

Това се равнява на около шест пъти повече от бактериите, открити в купичките за вода на домашните любимци.

Д-р Деван Фарана, която е направила проучването потвърди резултатите от анализа сравни това количество CFUs със броя бактерии, намиращи се и по обществените тоалетни.

"Голям процент от наличните бактерии са от рода на Е. coli и могат да причинят различни заболявания", обяснява д-р Фарана.

"Зоната, която устните ви докосват, когато пиете вода от такова шише е дом на над 900 000 CFUs на всеки квадратен сантиметър", добави тя.

Ето и някои съвети как да поддържате бутилката си по-чиста

Избор на хигиенична бутилка за многократна употреба

Излишно е да казвам, че тези числа са доста плашещи. За да ви помогне да намерите най-хигиеничния дизайн, който ще бъде и лесен за почиставне, д-р. Фарана предлага тези съвети при избора на следващата бутилка за вода за многократна употреба:

Дизайнът на "спортните" бутилки за вода е за предпочитане пред другите, тъй като дизайнът му има най-малко предпоставки за развитие на бактерии и няма твърде много труднодостъпни зони за почиставане.

Плюс това, ако можете изберете бутилка от неръждаема стомана, метал или стъкло, вместо пластмасова, тъй като за бактериите ще е по-трудно да се размножават върху тези повърности.

Колко често да я почиствате?

Без значение какъв тип бутилка за многократна употреба избирате, тя ще е толкова чиста, колкото и често я почиствате.

"Подобно на чиниите, и чашите, трябва редовно да почиствате бутилките си за вода за многократна употреба, като в идеалния случай това ще е ежедневно," твърди д-р. Фарана.

"Бактериите процъфтяват в топли, тъмни и влажни среди, така че всякакви следи от вода в бутилката са основните места за размножаването на бактерии", добави тя.
 
Как да я почиствате?


Когато става въпрос за почистване на бутилка за вода за многократна употреба, както вече споменахме, се препоръчва да я измивате всеки ден и то в края на деня.

Д-р. Фарана препоръчва три различни метода.

1. Сапун и вода: Използвайте купа с топла вода и сапун, за да изплакнете както вътрешността, така и външната страна на бутилката с вода, като се уверите, че сте почистили всички кътчета и пукнатини около капачката и отвора за пиене, а след това я оставете да изсъхне на въздух през нощта.

2. Бял винен оцет: Напълнете една пета от бутилката с бял винен оцет, а останалата с гореща вода. Оставете да престои така през нощта, а след това изплакнете добре следващата сутрин и я оставете да изсъхне на въздух.

3. Миялна машина: Това е може би най-лесният вариант, но не забравяйте да проверите етикета на бутилката, за да се уверите, че е безопасна за миене в съдомиялна машина. Също така, не забравяйте да оставите бутилката да изсъхне на въздух, преди да я използвате отново.


 


 

Коментари към "Колко често трябва да почиствате бутилката си за вода?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg