Красивото е истинско и истинското е красиво

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

 

Да погледнем на човека като на извор и храм, в който е вложено толкова много, че е необяснимо.  Срещали сте хора с особена харизма, на които никой не може да устои, нали? При тях външният физически „аз“ отразява напълно вътрешното духовно Аз и в този синхрон се ражда истинността им.

Те изживяват това, за което други само говорят. Обикновено пътят, който са изминали, към своята автентичност, преминава през откриването на своя кауза, значима цел или „религия“... Едно своеобразно свързване в единство на многообразните аспекти на личността.  Едно действително чувство и вживяване в „Образа и подобието“ на Вечността.

За да се осъзнае по-ясно това състояние и неговото масово нарушаване, може да спомогне следният пример:

В древността живял един млад цар, на 33 години...Той написал една прочута книга -книга за живота, която посочвала как трябва да се живее. В него се влюбили две царски дъщери...Първата царска дъщеря, която се влюбила в царския син, изразявала своята любов в това, че носила навсякъде портрета на своя любим, по цял ден го целувала, направила му параклис да му служат хора, палила му кандило и т.н.

Другата царска дъщеря взела „книгата на живота”, която написал царския син и от любов към него се заела с изучаването й, като се стараела да прилага всички принципи, които били вложени в нея.

Започнала да посещава болни, страдащи и по този начин проверявала всичко, писано в книгата. С това тя още повече се привързала към царския син, защото виждала добри резултати от неговото учение.
Тези две царски дъщери образували два различни култа. Култът на едната царска дъщеря ще видите изложен във всички храмове на света; нему служат всичките будисти, брамини, жреци, турските ходжи и християнските свещеници.

Другият култ се среща дълбоко в сърцата на някои хора, които само прилагат, без да знаят, че служат на някакъв култ. Първите хора са тъй наречените правоверни, те мислят, че Христос ще дойде в плът и Го чакат в тоя образ.
Как мислите коя от двете царски дъщери е разбрала царския син и е изразила по- добре любовта си към него? Първата култура наричам култура на егоизма, дето човек иска само да обсеби някого, да го владее.
(Петър Дънов)

 

Виж още:

Незабравим разказ на Дан Кларк

Разказ за рибаря и бизнесмена – здравето и щастието срещу парите и властта


 

Коментари към "Красивото е истинско и истинското е красиво":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg