Кучето ви е прекалено умнo, за да следва вашитe тъпи съвети

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Когато бях малка, едно от любимите ми занимания през зимата беше да излезна навън с децата и нашето куче, и да му хвърляме снежни топки в далечината, а то да ги търси в безкрайната снежна маса. С приятелите ми се забавлявахме безкрайно, когато то никога не можеше да ги намери. Децата понякога са жестоки. Кучето обаче винаги се отегчаваше твърде бързо от безсмисленото действие, което доказва, че изобщо не е глупаво.

Този факт напомня за едно от най-новите открития на науката за нашите кучешки приятели: Те нямат търпение за нашата човешка глупост. Става върпос по-конкретно за едно проучване, публикувано наскоро в списанието „Експериментална наука”. Установено е, че когато давате на едно куче лоши съвети, то ще се научи доста бързо да не им обръща внимание.


За проучването, в което са участвали 40 домашни кучета от различни породи, психолози от Центъра за кучешка познавателна способност в Йейл, поставят лакомство в пъзел, след това показват на възпитаниците си, как да го извадят от там. В действителност, пъзелът включва само една стъпка - всички кучета трябвало да повдигнат капака на кутията. Но учените добавят едно допълнително, ненужно изискване към тази демонстрация, натискането на един лост, прикрепен към кутията, който всъщност не служи за нищо.

За да са сигурни, че кучетата наистина се опитват да решат задачата пред тях, а не да следват получената команда, авторите на изследването, след поставяне на задачата, излезли от стаята и оставили животните да се справят с помощта на собствената си хитрост.


Всяко от кучетата направило няколко кръга около пъзела, доказвайки умение да разрешат не само това, което е трябвало да направят, но и това, което не е трябвало: С напредването на експеримента, те започнали да пренебрегват препятствието и тръгвали директно към това действие, което ще им донесе лакомството.


Изследването дава интересен поглед върху кучешкото познание само по себе си. Освен това, то разкрива още един интересен факт. Авторите основават проучването си на подобно, проведено през 2005 г., което се фокусира върху децата, вместо върху кучетата. Оказва се, че в сравнение с кучетата, децата не са показали чак такива умения.

Техният пъзел бил по-сложен, но те повтаряли действията на експериментаторите стъпка по стъпка всеки път, без да се спрат да се замислят дали да минат през всички или да отстранят неподходящите стъпки. Това е тенденция, която авторите на това последно проучване наричат свръхимитация - "overimitation" описвайки я така: "Този модел на резултатите показва, че свръхподражанието може да е уникална функция на човешкото социално обучение, вероятно защото от безкритично копиране на това, което виждат, децата обикновено ограничават количеството време, което трябва да прекарат за учене чрез повтарящи се опити и грешки. "

Водещият автор на изследването Анджи Джонстън добавя в изявлението си: "Помислете за всички по-важни, но на пръв поглед неподходящи, действия, които децата успешно могат да научат, като миене на ръце и миене на зъби." За малко дете, което все още не разбира от хигиена, тези неща нямат много смисъл - но те така или иначе се учат да ги правят, а причините идват по-късно. Кучетата, от друга страна, се оказват не толкова доверчиви.


                                                                                                                                                                                           Автор: Ани Венкова


 

Коментари към " Кучето ви е прекалено умнo, за да следва вашитe тъпи съвети":
Най-четени
10 храни за по-здрава и млада кожа 10 храни за по-здрава...

Силата на красотата отвътре

10:35 | 09-02-19| Виж цялата статия
 
Как да прочистите ума си Как да прочистите...

Мозъкът ви може да се...

14:03 | 09-10-19| Виж цялата статия
 
 Детоксикирайте кожата си у дома с тези 6 лесни стъпки Детоксикирайте...

Не само тялото, но и кожата се...

17:05 | 09-11-19| детокс на...
 
Как да се справите с изтощената коса и раздразнения скалп през есента? Как да се справите с...

За по-здрава и сияйна коса!

12:42 | 09-02-19| как...
 
16 вкусни нискокалорични закуски, които помагат за отслабване 16 вкусни...

Те ще ви държат ситидо времето...

17:03 | 09-12-19| Виж цялата статия
 
7 напитки, освен кафето, които ще ви събудят 7 напитки, освен...

Освежителни и тонизиращи...

19:15 | 09-19-19| Виж цялата статия
 
Как правилно да използвате бюти блендър? Как правилно да...

За по-красив грим!

11:40 | 09-24-19| бюти...
 
Няколко  идеи за смяна на храна, които лекуват подут стомах, според диетолозите, Част 1 Няколко идеи за...

Сменете хранителния си режим...

10:47 | 09-26-19| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg