Лесен начин да се обясни разликата между стреса и безпокойството

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Откакто започнах да приемам лекарства за да овладея тревожността си, имах удоволствието да чувствам - за първи път от много време насам, бях просто стресирана без чувство на тревога.

Точно така – аз бях насърчена  да  чувствам чист стрес, неопетнен от мисловни модели, свързани с тревожността и депресията.

Тъй като "тревожност" и "стрес" често се използват като взаимозаменяеми и защото ежедневните стресови фактори могат да ви накарат да чувствате тревожност, бих искала да обясня какво означава тази разлика за мен. Като човек, чиято тревожност е присвоила повечето от моите "нормални" стресови реакции за известно време, сега знам, че тази разлика не е едва доловима - тя е значителна.

Така че тук, в две различни ситуации, ще се опитам да ви вкарам в главата си и да обясня защо стреса и тревожността са толкова различни неща.

СЦЕНА I: Безпокойство

ИНТЕРИОР НА ОТВОРЕН ОФИС - СУТРИН

Една жена седи на бюрото си и отваря лаптопа си. Веднага започва да усеща пълзящо напрежение нагоре по гърба си. Тя се чувства като че ли нещо се взривява в гърдите й.

Мозъка на жената:

Имам прекалено много имейли. Имам прекалено много имейли. Не мога да повярвам, че положението стана толкова лошо. Никой друг няма толкова много имейли. Аз съм толкова зле в планирането на времето. Аз се справям толкова зле в работата си. Всеки ще разбере, че не съм много добра в тази работа. Не заслужавам тази работа. Дърпам толкова много хора надолу. Не мога да повярвам, че оставих нещата да стигнат дотук. Аз не заслужавам нищо. Аз съм безполезен боклук. Трябва да се гръмна. Аз искам да се самоубия...

Край на сцената.

 

СЦЕНА II: Стрес

ИНТЕРИОР НА ОТВОРЕН ОФИС – СУТРИН

Една жена седи на бюрото си и отваря лаптопа си.

Имам прекалено много имейли. Фрустриращо е, че имам твърде много имейли. Не е честно, че не съм отговорила на всички своевременно. Това е стресиращо.

Жената започва да отговоря на имейлите.

Край на сцената.

За мен, чувството на чист стрес, без намеса от страна на тревожността означава да изпитваш напрежение за текуща задача - без спираловидно развитие и поставяне под въпрос смисъла на съществуването си и собствената си стойност. Трябва да призная, че е хубаво. Това не решава всичките ми проблеми и стреса не изчезва, но управлението на тревожността ми с лекарства ме придвижи нагоре, за да се справя с тези стресиращи фактори, което е добре дошла промяна.

Така че следващия път, когато някой ви обяснява, че изпитва чувство на безпокойство, разбирайте, че може да е просто "типична" реакция на стрес. В действителност, тревожността дори не се нуждае от източник на стрес като цяло. И тъй като знам, че не може да се избегне живота със стрес, аз ще предпочета един живот с по-малко безпокойство.

Тази история първоначално е била  публикувана на В Mighty, платформа за хора, изправени пред здравни предизвикателства, където могат да споделят своите истории и да се свържат помежду си.


 

Коментари към "Лесен начин да се обясни разликата между стреса и безпокойството":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg