Липсата на движение днес = По-малък мозък по-късно

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Спорт

Следващия път, когато се усетите, че обсъждате със себе си дали да атакувате фитнес салона, помислете за това:  Университетското училище по медицина и проучване в Бостън, публикува изследване през 2016 г., което свързва лошата физическа форма в средната възраст, с по-малък размер на мозъка две десетилетия по-късно.

В проучване на сърцето, изследователите са проследили повече от 1500 участници в продължение на десетилетия. Пациентите са направили тест на бягаща пътека на възраст около 40 г. и след това още един, 20 години по-късно, всеки с последващо сканиране на мозъка. И в двата случая, изследователите следят  колко дълго всеки човек е в състояние да се упражнява до изтощение или до достигане на 85 процента максимална сърдечна честота (приблизителна оценка, основана на възраст и пол). Те измерват също  кръвното налягане на всеки субект.

Изследователите са установили значителна корелация между фитнес капацитета и мозъчната маса, катоотбелязват по-специално, че по-високото кръвно налягане в средна възраст е било свързано с по-малък обем на мозъка в по-късните години.

Докато предишни изследвания посочват тази връзка, това е първото дългосрочно проучване по рода си, което се съсредоточава върху участниците на средна възраст.

"Разликата в нашето проучване е наблюдението ни, че практикуването на фитнес по-рано в живота е свързано със стареенето на мозъка две десетилетия по-късно", обяснява авторът на изследването д-р на науките Никол Спартано. "В течение на живота на един човек, тези механизми могат да окажат въздействие върху стареенето на мозъка и предотвратяването на когнитивния упадък в по-напреднала възраст."

Тя също така отбелязва, че проучването е чисто наблюдателно - никоя контролна група не е  използвана за потвърждаване на причинно-следствената връзка между упражненията и здравето на мозъка и за това са необходими повече изследвания.


 

Коментари към "Липсата на движение днес = По-малък мозък по-късно":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg