Малките неща в живота

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Кога за последно чу добра дума, а кога за последно ти бе преносител на доброто?

Чувал ли си поговорката „Благата дума, железни врати отваря”?

Предполагам, знаеш значението й, но колко пъти си бил пред „железни порти” на някой разговор, или ако не в такава ситуация, то колко пъти си казвал на някой нещо хубаво, не от любезност, куртоазия или от възпитание?

За жалост прекалено рядко казваме и затова и чуваме по-рядко, добра дума, виним времето си, мястото си на Планетата, дъждовния ден. А само как се озарява лика на една жена щом чуе „Красива си днес” или „Усмивката ти е страхотна”.

Не, че само жените имат нужда от добра дума, всеки има нужда от такава.

И ако в труден момент или пък в хубав, си мислим, че нямаме какво да подарим, то не знаем какъв дар и сила е една добра дума, казана от сърце.

Влиянието и силата на думите

Някъде бях чела за експеримент, проведен в САЩ, в който доброволци се подложили на „влиянието на лошите думи”. Участниците били разделени на две групи, по пет в група – едната, осведомена за „пъкления план” , а другата била в очакване. Първата група трябвало всеки ден да избира по един участник от „незнаещите” и да му повтарят през деня колко е блед, болнав и отслабнал. И така след пет дни участниците, на които им било повтаряно, че не изглеждат добре, че изглеждат бледи, болнави, се чувствали наистина зле, потиснати, с понижен тонус и леко депресирани.

Радвай се на нещата всеки ден, така както в деня, в който си си ги купил

Познавам хора, които имат цяла секция, отрупани с нови чаши, стъклени, порцеланови, с цветчета, шарени, с абстрактни рисунки по тях. Но никога не съм ги виждала да им се наслаждават по предназначение. Пазят ги. Радват им се, ако случайно отворят витрината и ги погъделичка нещо в тях, спомен, емоция от времето и момента, в което са ги купили.

Нима няма да е по-радостно всеки ден да пия кафето си от любимата си чаша? 

Да, по-красиво е, по-важно, дори, кафето става по-сладко.

За моя радост всеки път когато съм вкъщи, задължително пия от любимата си чаша, без страх да не я счупя!

Харесвам смешното в скръбта, но не и оскърблението чрез смях.

Обичам смеха! Харесвам дори и черен хумор, вицове, истории, но всеки е забелязвал как искрения смях преминава в остър сарказъм, насочен да обиди и оскърби някой. За мен е глупаво чрез едно от най-приятните неща – смеха, да се опитваме да обидим някой.

Танцът е сила, дух и настроение

Било то фолклор, било то рап, било то балада – всеки стил може да се изтанцува, а аз смятам, че дори трябва да бъде изтанцуван! Танцът е хармония с музиката, нов свят, който изпълва всяка клетка от тялото с опиат. Със сигурност хората, които танцуват в едно заведение са по-красиви и се забавляват повече, отколкото онези, които само си седят.

Погледни до теб

Студ, мраз, навън си, трябва да идеш на неприятна работна среща и мислиш само за нея. За жалост не забеляза красивото дърво, окъпано в скреж и сняг, докато чакаше таксито, не забеляза как се промъква светлината от лампата до него, как криволичи по замръзналото стебло и как хвърля причудливи сенки на снежния тротоар. Нищо, другия път внимавай, огледай се, усмихвай се и отново тръгни по пътя си!

„Усмихни се” е табу

За жалост в днешно време срещаме все по-намръщени и сърдити физиономии по пътя за работа или за университета, училище или забава. Още по-мрачно е, ако около нас кръжи негативна енергия, тя може да ни повлече, да развали деня ни и да ни разстрои. 

Всички сме чували за „енергийни вампири”, аз дори съм била в компанията на такъв тип хора и е ужасно. Много по-лесно е да даряваш хората с усмивка, отколкото негативната енергия, която имаш да пресушава „добрия и усмихнат" кладенец в нечий ден. Усмивката не е табу, тя е бижу!

„Утрото е по-мъдро от вечерта”

Когато сме ядосани бихме могли да кажем и направим опустошителни неща. Ядът вечер е като болката в зъба вечер – усилва се, не ни оставя да спим. Но ако успеем да заспим, то е блажено и на сутринта се събуждаме, устремени към по-ползотворни дела – да отидем по-бързо на зъболекар. Или решение на проблема, вместо пъклен план за отмъщение.

„Мамо, здравей, как си? Аз съм добре!"

Майката е един от най-важните хора на света. Но често без да искаме изтърваме по някоя гневна дума, която ранява силно този Ангел Пазител. Без да искаме, също, забравяме да й се обадим и да изхарчим 5 минути от скъпоценното си време, не се замисляме как нейната, любов, тревоги, мисли са отдадени за нас-нейните деца, и са повече от 5 минути.

Мълчи и слушай!

Един приятел ми казваше, че винаги можеш да научиш много повече, ако само стоиш и наблюдаваш, отколкото да се бориш в словесни хватки. И, да, с времето се оказа прав, понякога слушай повече, отколкото говориш.

– Красива си!, – Благодаря!

Не харесвам комплименти, звучат изкуствено, но не винаги. Не знам защо, но все повече хора смятат за странно това да получат комплимент. Дори на мен самата ми бе странно. Но не трябва, човек трябва да има ухо за хубавите и за лошите неща, но да се радва истински на красивите думи, така, както на красивите вещи, защото като тях те оставят следа от емоция в нас, така, както слънцето върху избледнялото бюро…


 

Коментари към "Малките неща в живота":
Най-четени
Полезните семена, които да включите във вашата диета Полезните семена,...

За да сте по-здрави!

11:06 | 06-10-19| семена...
 
Всичко, което трябва да знаете за мъжа Риби преди да започнете връзка с него Всичко, което трябва...

Научете повече!

17:10 | 06-18-19| неща трябва...
 
Няколко признака, че той не е Няколко признака, че...

Вижте кои са те!

17:22 | 06-10-19| няколко...
 
8 Мощни суперхрани, които се борят с умората и стреса 8 Мощни суперхрани,...

8 храни които дават енергия и...

10:28 | 06-25-19| Виж цялата статия
 
Вашата най-слаба черта на характера, според зодията ви Вашата най-слаба...

Знаем ли какви са...

10:30 | 06-26-19| Виж цялата статия
 
Няколко естествени начина да се справите с високото кръвно Няколко естествени...

Научете как!

17:10 | 06-26-19| лесни...
 
Всичко, което трябва да знаете за семената от чиа Всичко, което трябва...

Научете повече за тази...

15:27 | 06-28-19| всичко...
 
Всеки зодиакален знак има по две лица. Ето какви са те: Всеки зодиакален...

Добрата и лошата страна на...

10:30 | 06-10-19| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg