Малките неща, които да правим, за да спрем глобалното затопляне

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Препоръчано

От изключителна важност е да говорим за глобалното затопляне и да разберем ефекта му върху природата. Какво всъщност е глобалното затопляне? Глобалното затопляне е постепенното затопляне на повърхността, океаните и атмосферата на Земята. Нормално е климатът да се променя – Земята е преминавала през затоплящи периоди и преди. През последните 50 години обаче, затоплянето се случва много по-бързо, отколкото преди.

Много учени се безпокоят, че това се случва заради хората и начина им на живот. Да, но ще попитате къде ли е доказателството? Ефектите на това бързо затопляне може да се видят на много места. Един от примерите е Гренландския Ледник, който се топи с рекордни темпове през последните няколко години. Сателитна информация събрана през последните няколко десетилетия също така показва и увеличение на нивото на морското равнище.

Точно затова е много важно да разберем ефекта му върху природата. Много от нещата, които правим в ежедневието си имат огромен ефект върху планетата Земя. Например летенето със самолет. Едно двупосочно летене от Лондон до Маями има същият ефект като шофирането на кола за една година.

Ето и няколко малки неща, които можете да правите, за да помогнете за овладяването на глобалното затопляне.

1. Използвайте колата си, вместо самолет

Както вече казах, летенето със самолет е много вредно за атмосферата. За тези от вас, които летят често – използвайте колата си, когато това е възможно. 12 часов полет има същият ефект като 12 месеца шофиране на кола – страшничко.

2. Сушете дрехите си на въздух

Ако не използвате сушилната си за шест месеца от годината, може да спестите над 320 литра въглероден диоксид. Вместо това сушете дрехата си навън или на сушилник за дрехи.

3. Сменете обикновените си крушки с флуорсецентни

Въпреки, че флуоресцентните лампи са по-скъпи от обикновените, те издържат по-дълго и използват само една четвърт от електричеството, което използват другите лампи.

4. Гасете устройствата

Ненужното използване на електрически устройства не само ще помогне да спестявате електричество, но и ще удължи живота на устройствата ви.

5. Настройте температурата с два градуса по-ниско

Около половината енергия използвана във вътрешни помещения е свързана с утопление или охлаждане. В по-студените месеци може да спестите над 900кг въглероден диоксид на година, само ако настройвате термостата с няколко градуса по-ниско.

6. Дръжте щорите/пердетата отворени

Дръжте щорите си отворени през зимата, за да позволите на топлината от слънчевите лъчи да влиза в дома ви. През нощта пък ги затваряйте, за да държите топлината вътре.


 


 

Коментари към "Малките неща, които да правим, за да спрем глобалното затопляне":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg