Митовете за слънцезащитната козметика

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

 

Вече неведнъж сме казвали колко са опасни слънчевите изгаряния – за съжаление вредите, които нанасят на кожата ни, са незабележими и дълготрайни. Най-лошата комбинация! Според редица изследвания само едно изгаряне в крехка детска възраст създава предпоставки за развитие на рак на кожата по-късно в живота. А кой от нас може да се похвали с липсата на каквито и да било малки или големи слънчеви изгаряния през живота си? Някой? Не, нали. Често изгарянията са в резултат от редица митове за слънцезащитните продукти и неразбиране на тяхната функция.

Развенчаваме най-популярните погрешни схващания!

Минаваме през червено, за да се сдобием с мечтания тен

Много хора си мислят, че зачервената и раздразнена кожа е едва ли не стъпка към слънчевия загар. Слънчевото изгаряне е форма на радиационно изгаряне, причинено от излагането на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Това е сериозно увреждане за кожата, независимо какъв цвят придобива.

Предварителното нанасяне

Не чакайте да пристигнете на плажа и едва тогава да се мажете със слънцезащитните продукти. Нещо, за което всички дерматолози предупреждават отдавна – химическите екрани имат нужда от предварително нанасяне, поне 30 минути преди излагане на слънце. Да се мажете на плажа е твърде късно. Но не забравяйте, че трябва да повтаряте нанасянето многократно през деня. Иначе оставате без защита.

Научете повече за слънчевите лъчи и излагането на слънце

Най-добрият начин да осъзнаете колко сериозна е опасността е да научите колкото може повече за ефекта на UV лъчите. UVB лъчите са само 5-10% от лъчите, които ни достигат. Те оказват влияние на външния слой кожа и са основна причина за изгаряния, рак на кожата и преждевременно стареене, придобиване на загар. UVAлъчите са 90-95% от лъчите, които стигат до земята. По-слаби са от UVB, но за съжаление предизвикват много по-сериозни проблеми. Те проникват по-дълбоко в кожните слоеве и допринасят за преждевременното стареене и появата на бръчки. За наша радост най-опасните UVC лъчи не достигат земята. Не забравяйте обаче, че ефектът от вредните лъчи продължава да действа в кожните слоеве, дори когато застанем на сянка. Не подценявайте вредното им влияние.

Формулата

Много често изгарянията се случват, защото не знаем каква слънцезащита да изберем за кожата си. Класическите и минерални екрани се различават по активните съставки. Класическите екрани използват химически активни съставки, които абсорбират лъчите, докато минералните или физически екрани използват минерални съставки като титаниев диоксид и цинков оксид, за да отразяват вредните лъчи. Хората с по-тъмни кожи трябва да изберат прозрачни, химични формули. Минералните екрани са по-подходящи за хора с по-светла кожа.

Пазете слънцезащитата от горещината

Колкото и парадоксално да звучи, жегата на плажа може да наруши свойствата на слънцезащитните ви продукти. Пазете ги от топлина и влага. Внимавайте в каква плажна чанта ги носите на плажа, изберете несесер със защита от топлина, за да ги запазите годни. Ако се усъмните в промяна на аромата или текстурата, по-добре ги подменете с нови.

Не са водоустойчиви

Не се заигравайте с термина водоустойчиви. Не жалете средства за слънцезащита и не спестявайте от количеството, което нанасяте, както и от честотата на нанасяне, само защото на тях пише „водоустойчиви“. Експертите предупреждават, че няма продукт, който да е на 100% водоустойчив. Някои издържат за около 40 до 80 минути, но най-сигурният начин да сте напълно уверени, че сте защитени, е да нанесете повторно.

Високата защита

Числата всъщност не лъжат. SPF 15защитава от 93% от вредните лъчи, SPF 50 от 98%. Всички знаем, че колкото по-голям е факторът, толкова по-добра е защитата. За някои хора обаче тези разлики се струват незначителни и смятат, че няма проблем да си ползват и по-нисък фактор. Не е така. За бялата и чувствителна кожа, особено ако е на човек, който работи навън, по-голямата защита е много по-важна. Но нито един продукт не може да осигури 100% защита, затова е важно и да придобием навици като да носим очила, да носим дълъг ръкава, дълги панталони, шапка или чадър.

 

Вижте още:

Истината за слънцезащитните спрейове

Лосион от пъпеш за след слънце


 

Коментари към "Митовете за слънцезащитната козметика":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg