Можем ли да се рециклираме отвътре?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Тази и следващата седмица (до 19.03.2019 г.) имате последна възможност да видите изложбата„Recycle” на Лиана Димитрова в галерия Сердика.

 

Още с влизането в галерията, ни посрещат цветни експлозии, сътворени от силна, стаена енергия, изригваща върху голямо-форматни платна. По плоскостта им се преплитат и разливат и хармонични, и привидно несъчетаеми нюанси с ярки, плътни тонове и петна. Навлизаме в един хаос  - този на мислите, чувствата и емоциите на художничката. С измамния хаос от експресивно нанесени мазки контрастират правилни геометрични фигури в едноцветен, равен тон. Сякаш авторката се бори с една вътрешна непримиримост, опитва се да противопостави хаотичното на хармоничното, спонтанността на перфекционизма. Задава въпроси и на себе си, и на зрителя и търси техните отговори.

В платната на Лиана Димитрова, наред с чисто живописната трактовка, откриваме елементи и от графити изкуството и стрийт арта. На места като търсен живописен ефект, другаде буквално, чрез техниката на шаблона, чрез надписи. Тези надписи обаче не са лозунги или заявяване на обществена позиция, те изразяват търсенията на самата авторка за мястото й отвъд социалния статус и извън ежедневните „роли”, които играем всеки ден, тези на майки или бащи, съпрузи, нечий служители...

С обръщането към индивида, отстранен от заобикалящия го свят е свързано и заглавието на изложбата - „ Recycle”. Тези „живописни експлозии” са начинът на Лиана Димитрова да постави въпроса достатъчно чисти ли са душите ни? Стремим се към здравословен живот, „рециклираме”, а успели ли сме да изхвърлим вътрешните си отпадъци? И възможно ли е това въобще...

Изложбата на Лиана Димитрова изненадва със съвременното звучене на една зряла и същевременно изключително смела живопис, освободена от придържане към стилови характеристики, академичност или модерни художествени течения. Ако я посетите ще видите нещо доста различно за нашите географски ширини –изложба без претенция, искрена и честна.


 

Коментари към "Можем ли да се рециклираме отвътре?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg