Може ли малко топлина да ви направи по-щастливи?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Топлината може да подобри симптомите на депресия при човека, предполагат нови изследвания от Университета на Уисконсин.

За провеждане на изследването, учените са изложили една малка група от 16 доброволци с големи депресивни разстройства – но, които не вземат психотропни лекарства - на хипертермия на цялото тяло и са повишили тяхната телесната температура до 38-39 С.

Друга група е подложена на "фиктивна" процедура, която ги излага на по-малко топлина.

Екипът, който прави проучването, след процедурите, проследява  психично-здравното състояние на хората и  го оценява  съответно за един, два и три дни - и една, две, четири, и  шест седмици - по-късно.

В сравнение с интервенцията при групата с фиктивна процедура, тези пациенти, лекувани с хипертермия имали значително подобрени резултати на депресия, след шест седмици. (Резултатите от изследването са публикувани в списание „JAMA Psychiatry”).

„ Смятаме, че с помощта на топлината се стимулира активността на кожата, продуцират се клетки серотонин в средния мозък, който след това се променят начина,  по който функцира мозъка", казва водещият автор на изследването Чарлз Л.Рейсън, д-р, професор в Училището към Унив. в Уисконсин, по медицина и обществено здраве. "В известен смисъл, може да се мисли за този път - от кожата до мозъка като дълбок стимулатор на мозъка, изработен от еволюцията. Ние се обърнахме към тази връзка, защото топлината кара мозъка да се чувства щастлив. "

Резултатите се оказват  обещаващи за хипертермията като безопасна, ненаркотична терапия за лечение на депресия, но поради малкия размер на проучването, Райсън предупреждава, че са необходими повече изследвания, за да се определи как да се осигури най-доброто лечение за пациентите.


 

Коментари към "Може ли малко топлина да ви направи по-щастливи? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg