Мъжете или жените се възстановяват по-добре след раздяла

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Ти и той

Следващият път, когато сте с група приятели - мъже и жени – един интересен въпрос, който да повдигнете може да бъде: Кой се възстановява по-добре след раздяла, мъжете или жените?От която и страна да сте, темата със сигурност ще бъде начало на разговор. След като всички са направили своите залози, можете да споделите резултата от истинското проучване. Отговорът може да ви изненада.

Проучването

Изследователи от университета "Бингхамтън" и Университетския колеж в Лондон са анкетирали 5 705 участници от 96 страни. Те помолили участниците да оценят емоционалната и физическа болка на раздялата по скала от 1-10. Жените съобщават, че чувстват повече емоционална и физическа болка след раздялата от мъжете. Изследователите обаче установили, че с течение на времето жените излизат по-силни след раздялата. Мъжете, от друга страна, продължават напред, но никога не се възстановяват напълно.

Изследовател - сътрудник в университета Бинхамтън и водещ автор на изследването - Крейг Морис, казва, че биологията е отговорна за различията. "Просто казано, жените инвестират много повече в една връзка, отколкото един мъж", обяснява той. "Кратката романтична среща може да доведе до девет месеца бременност, последвана от кърмене и многогодишна грижа от страна на жената, докато мъжът може да е" напуснал сцената "буквално минути след срещата, без да влага повече биологични инвестиции.

" Рискът "от по-високи биологични инвестиции,   еволюционно е направил жените  по-пристрастни към избора на висококачествен партньор. Следователно загубата на връзка с висококачествен партньор "боли" повече за една жена.

Просто казано, жените губят повече.Но според Морис мъжът ще чувства дълбоката загуба на раздялата дълъг период от време. "... той трябва да започне да се състезава отново, за да замени това, което е загубил - или още по-лошо, да осъзнае, че загубата е незаменима", казва той.

Морис обяснява, че по-голямата част от хората преживяват средно три раздели до 30-годишна възраст и поне една ще ни въздейства достатъчно силно, че да намали качеството ни на живот за период от седмици или месеци.

"Хората губят работните си места, студентите напускат университета и въобще хората могат да инициират извънредно саморазрушителни модели на поведение след раздяла", обясни той. "С по-доброто разбиране на тази емоционална и физическа реакция към раздялата, известна като страдание след раздяла, може би можем да разработим начин за смекчаване на последиците от нея при високорисковите индивиди".


 

Коментари към "Мъжете или жените се възстановяват по-добре след раздяла":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg