Мъжете и жените изпитват емоции по един и същи начин

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Излиза, че мъжете и жените все пак не са толкова различни, колкото си мислим. Ново проучване показа, че няма голяма разлика в амигдалата (малка част от мозъка с размерите на маслина) при мъжете и жените. Амигдалата всъщност е частта от мозъка, която е отговорна за емоциите, агресията и сексуалната възбуда.

Дори и да не сте учен, има големи шансове да сте чули, че жените и мъжете са различни, когато става въпрос за емоции. Знаете, жените би трябвало да са по емоционални и съчувствени, а мъжете по-агресивни и сексуални.

До сега се вярвало, че женската амигдала е доста по-малка от мъжката, и че тази разлика в размерите е допринасяла за емоционалните различния между мъжете и жените: Мъжете са по „агресивни и неемоционални“, а жените са по „луди и емоционални“. Това проучване опровергава тези твърдения.

Учените изследвали дузина души и техните мозъци през последните 30 години в опити да открият и сравнят разликите при мъжете и жените. Резултатът е, че и двата пола са доста еднакви.

„Въпреки често срещаното мнение, че мъжете и жените са коренно различни, нашите анализи на мозъците на дузина хора показват много повече прилики, отколкото разлики. Не съществува нещо като „мъжки мозък“ или „женски мозък“ и много от функциите на мозъка са еднакви, а не различни и при двата пола.“ – твърди д-р Елиът, един от водещите учени в проучването.“

Учените изследвали 58 различни мъже и жени, и въпреки, че амигдалата при мъжете е с около 10% по- голяма, това е просто защото мъжкото тяло е по-голямо. Обикновено, мъжкият мозък е с 11-12% по-голям от женския, така че има логика амигдалата също да е по-голяма. Според учените, тази разлика няма нищо общо с емоциите и е статистически незначителна.
 


 

Коментари към "Мъжете и жените изпитват емоции по един и същи начин":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg