Най-точният метод за проследяване на овулацията

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Знаете ли, че чрез всекидневно измерване на базалната си температура можем да установим кога е настъпила нашата овулация, както и да следим за аномалии в менструацията си? Този метод е открит през 1904 г. от Ван де Велде, който е стигнал до извода, че температура на жената има малки ритмични колебания, които се променят според нейния цикъл.

Редовното измерване на базалната температура се смята за най-простият и едни от най-точните начини за контрол на овулацията и здравето. За да го използваме правилно и да получим достоверни резултати, трябва да бъдем постоянни и да следим температурата си всяка сутрин преди ставане от леглото, на празен стомах и винаги на едно и също място - в ректума или в устата.

Изменението ни дава възможност да разберем няколко основни неща:

- Да проверим доколко правилно яйчниците отделят хормони във фазата на менструалния цикъл.
- Да определим узрява ли яйцеклетката и кога точно става това (съответно да предотвратим или точно обратното, възможността да забременеем).
- Да установим настъпила ли е бременност в случай на закъснение или необичайна менструация.
- Подозрение за възпаление на матката.

Един месечен цикъл се дели на две части – преди да настъпи овулация и след като е преминала до началото на менструацията. В първата част от цикъла властва „студеният” хормон естроген, а през втората „топлият” прогестерон. Съответно базалната температура през първата половина от цикъла варира около 36 градуса, а през втората се покачва до 37 и нагоре. Точно преди овулация температура спада (базалната температура се понижава 12 - 24 часа преди овулацията), а след като е минала се увеличава – това е ясен знак, че със сигурност сте имали овулация.

Важно е да запомним, че винаги се използва един и същи термометър, като той е приготвен още от предната вечер до леглото, за да не се налага ставане, тъй като това може да промени температурата ни. Освен това термометърът трябва да се държи около 5 минути всеки пъти, когато мерим, а ако е електронен – 4, докато изписка отчитането.

Резултатите се нанасят в таблица, като посочената по-долу. Можете да откриете такава в сайт за калкулиране на овулацията или да си я изготвите сами.

 

С помощта на молив и линийка да свързвате в графика всеки от измерените резултати, за да можете нагледно да следите промените – покачване и спад на температурата.


Примерни стойности на базалната температура за всеки от периодите на цикъла.


Трябва да знаете , че тук става въпрос за идеални стойности, които по никакъв начин не могат да отговарят на 100% на вашите. Тялото е уникално и различно. Но, все пак, са ориентир за това какви стойности бихте засекли и вие.

За да установите момента, подходящ за зачеване, трябва да знаете, че овулацията съвпада с кратковременното спадане на температурата, а повишаването на базалната температура става средно около два дни след нея.  


 

Коментари към "Най-точният метод за проследяване на овулацията":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg