Науката казва, че пеенето е чудесно за здравето ви

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Според Бъди Елфа (от филма „Елф”, 2003), "най-добрият начин да разпространявате коледно веселие е да пеете на висок глас, така че да чуят всички" - и той не греши. Докато съвета на Уил Фарел  спасява Коледа в измислен филм, науката предполага, че  пеенето в реалния свят  е също толкова силно.

Следващият път, когато вашата половинка ви каже да намалите децибелите (под  душа или в колата),споделете това научно заключение: Повишаването на гласа ви, пеейки- особено в група - може да подобри вашето психично здраве и да намали симптомите на астма.

 

Учените понастоящем изследват физиологичните и психологически ползи от пеенето и резултатите са обещаващи. Последното изследване, от ноември 2017 г.,  е със данни обявени от 1779 хорови изпълнители от целия свят и предоставя "потвърждаващи доказателства в подкрепа на хоровото пеене като средство за подобряване на благосъстоянието (физическото здраве)", пишат авторите в "Перспективи в общественото здраве". Участниците твърдят, че музиката насърчава социалната връзка, когнитивната стимулация, психичното здраве, удоволствието и трансцеденталността.

Това наблюдение не е единственото. Повечето изследвания в тази област докладват, че пеенето може да подобри настроението и да създаде чувство за групова идентичност, пише Стивън Клифт в” Музика, Здраве и благосъстояние”.

Някои учени предполагат, че тези чувства за принадлежност може да произтичат от прилива на хормони - ендорфини и окситоцин - освободени чрез пеене. Заедно, тези  химикали, които те карат да се чувстваш добре, могат да донесат удоволствие и да облекчат стреса. Съществуват и ограничени данни, които подкрепят идеята, че груповото пеене може да  помогне в лечението на депресия и безпокойство, и  осигурява отдих на хора, страдащи от деменция и болестта на Паркинсон.

Физическият акт на пеене може да подобри също и дихателното ви здраве. Преглед на изследване от 2014 г. върху пеенето и астмата разкри, че музикалната терапия може да помогне на  симптомите на тези болести, но авторите предупреждават, че трябва да се направят допълнителни изследвания.

Така че, докато учените продължават да събират повече данни, не е лоша идея сега да загреем вокалните си способности. Просто запейте "Всичко, което искам за Коледа си ти" и дори киселият съсед ще поиска да се включи в джем сешъна.


 

Коментари към "Науката казва, че пеенето е чудесно за здравето ви":
Най-четени
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част I 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

13:14 | 12-06-19| ходене...
 
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част II 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

12:32 | 12-10-19| Виж цялата статия
 
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg