Науката обяснява защо жените са по-уязвими от стреса, отколкото мъжете

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

"Трябва да сме в състояние да управляваме стреса, защото ще дойдат по-трудни времена и това, което ще ни спаси, е положителната нагласа" - Мари Озмънд

Стрес - ние всички си имаме работа с него! Без значение какъв е животът ни, ние всички се справяме със стреса по един или друг начин. Независимо дали става дума за работа, стрес в семейството или връзката ни, никой не е имунизиран. Въпреки това, жените изглеждат по-уязвими към стреса, отколкото мъжете.

Според проучване от група експерти, "Съществените доказателства показват, че жените съобщават ,че изпитват повече страх и са по-склонни да развият тревожни разстройства, отколкото мъжете. По-голямата уязвимост на жените може да бъде частично разбрана чрез изследване на половите различия в етиологичните фактори (причините за възникване на болестите), за които е известно, че допринасят за безпокойството. "

Ако сте жена, може да се справяте със стреса по начини, които са далеч по-различни от тези на вашите колеги мъже. Чудили ли сте се защо? Най-накрая науката има отговор на това, което кара жените да бъдат по-уязвими от стреса, отколкото мъжа.

ЕТО 3 НАУЧНИ обяснения защо жените са по-стресирани, отколкото мъжете

1. НОРМАЛНИ НИВА

Като се върнем чак до биологията в осми клас, жените и мъжете имат напълно различен хормонален баланс. Това е едно от основните неща, които правят жените далеч по-уязвими от стреса, отколкото мъжете. В сравнение с мъжете, жените са склонни да изпитват повече колебания в хормоните си, отколкото мъжете, което може да направи жените далеч по-уязвими към стреса.

"В сравнение с мъжете, жените изпитват много по-големи колебания в нивата на хормоните, които са свързани със симптомите на депресия. В допълнение към предменструалното дисфорично разстройство, до 15% изпитват следродилна депресия ", казва световният дигитален стратег Кели Маркъс.

Въпреки че няма начин да промените хормоните си, ако установите, че страдате от стрес през определени дни на месеца, не забравяйте да поговорите с някой, който може да ви помогне да се справите с него и да се почувствате по-позитивни.

2. СВИВАНЕ НА КРЪВОНОСНИ СЪДОВЕ

Не само, че жените са по-уязвими към специфично сърдечно заболяване, когато са под стрес, но сърцата на жените не реагират на стрес по същия начин, както  тези на мъжете. Когато са подложени на стрес, изследването установява, че женските кръвоносни съдове се свиват по-често от тези на мъжете.

Свиването на периферните съдове при жените потенциално повишава риска от сърдечно-съдови проблеми и смърт на жените.Стресът кара женските кръвоносни съдове да се стягат и свиват повече, което води до липса на кръвен поток към сърцето и може да предизвика миокардна исхемия.

3. Миокардна исхемия

Понякога това, което прави жените по-уязвими от стреса, не е самият стрес, а това, което предизвиква този стрес. Хроничният стрес може да причини увреждане на тялото ни - най-важното - на сърцето ни. Жените са по-уязвими на стрес, защото те са по-склонни от мъжете да страдат от "миокардна исхемия" - слаб приток на кръв директно към сърцето.

Когато сърцето ви не получи достатъчно кръв, естествено няма достатъчно кислород, което може да причини много сериозни проблеми. Ако сте под голям стрес, бъдете сигурни, че ще говорите с Вашия лекар за риска за сърцето.

Ето 3 начина да се справиш със стреса

И така, какво правят жените, за да не бъдат толкова уязвими на стрес на първо място?

1. Упражнения

Експертите са единодушни, че физическата активност и тренировката са най-важният начин да се справим със стреса в нашия живот.

"Биологично, упражненията изглежда дават на тялото шанс да практикува справянето със стреса. Те принуждават физиологичните системи на тялото - всички, които участват в реакцията на стреса - да комуникират много по-отблизо, отколкото обикновено ... Тази тренировка на комуникационната система на тялото може да бъде истинската стойност на упражнението; колкото по-заседнали сме, толкова повече телата ни отговарят на стреса. "

Намерете приятел или член на семейството, които да тренира с вас, защото с приятел винаги е по-забавно! Упражнението не е добро само за стреса. Добре е да поддържате цялото си тяло и ум физически и психически здрави. Ще изгорите малко енергия и ще се предпазите от стреса.

2. Медитация

Всеки тип техника за релаксация работи, медитацията е една от най-добрите за борба със стреса и за поддържане на здраво сърце. Според Харвардското здравно издателство "Психическият стрес може да ускори ритъма на сърцето и да повиши кръвното налягане; медитацията всъщност може да обърне физиологичните признаци на стрес. "

Всичко, което трябва да направите, е да намерите спокойно място, където да седнете и да отделите известно време, за да фокусирате цялата си енергия върху спокойствие и релаксация. Можете да го направите сутрин или точно преди лягане. Винаги, когато го направите, просто се уверете, че сте си позволили известно време, за да се освободите от стреса и да намалите натиска.

3. Пийте по-малко кафе или алкохол

Ако сте  от онези хора, които не могат да започнат деня си без кафе, може да поискате да замените сутрешното си лате.

"... когато се използва прекалено често или в неподходящо време (например през нощта), кофеинът нарушава нормалния ритъм на кортизола ... кофеинът може да повлияе на хормоналния баланс. Но при жените, чиито клетки са устойчиви на инсулин, проучванията показват, че кофеинът повишава глюкозата и инсулиновия отговор ", добавя „Женската здравна мрежа”.

Избягването на напитки като кофеин и алкохол може да ви помогне да се справите със стреса много по-добре, тъй като тези вещества всъщност могат да повишат стреса, на който сте подложена. Не е нужно да се отказвате напълно, но намаляването на употребата ще ви даде начален старт при справянето със стреса.

Заключителни мисли

Дами, дори ако сте по-уязвими от стреса, отколкото от мъжете, все още можете да се борите с проблемите, които може да предизвика стреса. Да знаем щетите, които може да предизвика стреса е първото оръжие, от което се нуждаете, за да се борите с него! Практикуването на здравословни и положителни начини за справяне със стреса ще ви предпази от уязвимост. Особено днес, на 8 -ми март! Ето ви още една научно доказана причина да се поглезите и да му изтъкнете повода да ви оцени и зарадва!


 

Коментари към "Науката обяснява защо жените са по-уязвими от стреса, отколкото мъжете":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg