Науката развенча един мит за кафето, в който вярваме от 1928 година

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Кафето не е диуретик и няма да ви дехидратира, въпреки това, което всички ви казват. Разберете защо всъщност кафето ви хидратира.

Кафето е диуретик - то те кара да ходиш по-често до тоалетната, и те обезводнява, нали? Оказва се, че идеята датира от проучване от 1928 г. и тя не е точно строго изследване. Въпреки това, резултатите се разпространяват бързо, подобно на горски пожар и оттогава кофеинът се счита за диуретик. Неотдавнашно проучване установява, че кафето и кофеинът в други напитки не предизвиква дехидратация. Хора, ние сме били погрешно информирани.

Диуретикът е вещество, което увеличава производството на урина в организма, но излишното уриниране не води непременно до дехидратация, освен ако не успявате да пиете повече течности. Вземете например водата.Когато пиете голямо количество, за да се хидратирате, уринирате повече. И познайте какво: въпреки това се хидратирате и не сте в опасност да се обезводните. По-добрият начин е  да погледнете на диуретиците като на добри хидратори и не толкова добри такива.

Изследването от 1928 г.? То включва само трима души и разкрива само, че когато тези хора се въздържат от кофеин повече от 60 дни, е необходима само половин чаша кафе, за да се увеличи уринирането. Много по-наскоро британски изследователи публикуват проучване в American Journal of Clinical Nutrition, което сравнява няколко популярни напитки с хидратиращия ефект на водата.

Констатации? Да, можете да се хидратирате с кафе,въпреки че то има най-слабите възобновяващи ефекти от всички напитки, които са разглеждани, включително бирата. (Странно, обезмасленото мляко е едно от най-добрите...)

Така че пийте тази сутрешна напитка с увереност и така добавяте към дневния си прием на течности, а това означава, че се хидратирате. Още по-хубавото е: науката казва също така, че чаша кафе защитава мозъка ви от деменция. Само не забравяйте да не пиете прекалено много: Свръхпотреблението на кофеин може да предизвика нервност и да попречи на спокойния сън, поради което експертите препоръчват да се пие не повече от четири чаши на ден.


 

Коментари към "Науката развенча един мит за кафето, в който вярваме от 1928 година":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg