На 6 декември празнуваме Никулден!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

6 декември е, с други думи: „Честит празник на всички, които носят името Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и т.н.”! Да вие е живо и здраво името, както се казва!

А на тези, които днес не са именници, да напомним, че това не е причина да не празнуват. Нали знаете – на имен ден се ходи без покана, така че не пропускайте да се повеселите с най-близките си приятели!

А вие именници, нали знаете с какво да поглезите гостите си днес? Според православните вярвания на Никулден задължително се хапва риба. Все пак Свети Николай е патрон на рибарите и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Вярва се, че рибата трябва да е с люспи, защото тези без се възприемат като символ на бедност.

Най-често на празничната трапеза се поднася шаран, защото той се смята за слуга на светеца. Традицията повелява люспите му да се почистят внимателно, така, че да не падат на земята. А след като си рибата бъде хапната сладко, сладко, костите й се събират и се изгарят. Пепелта пък се закопава в земята или се пуска в реката или морето.

Е, на всички, които ще празнуват днес - нека да им е много весело! А на тези, които са кръстени на Свети Николай, пожелаваме много нови победи в живота! Защото нали знаете какво означава името на светеца, който ви покровителства?! „Побеждаващ”!
 


 

Коментари към "На 6 декември празнуваме Никулден! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg