Нещата, които помагат да намерим мечтаната работа

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Да намериш онази работа, която ще усещаш по-скоро като хоби, ще вършиш с удоволствие, а и за която ще получаваш страхотно възнаграждение и един куп бонуси – звучи като сън. Но не е невъзможно. Имаме примери за хора, които са постигнали мечтата си да работят това, което искат и да печелят достатъчно от него.

Но по пътя на намирането на тази работа-мечта има няколко неща, които често учим по трудния начин. Истината е, че те помагат да улесните максимално търсенето на перфектната работа. Ако това е, което ви предстои, прочетете и запретвайте ръкави!

1. Направете си списък с желаните компании

Подгответе си списък с компании, в които бихте искали да работите, разпределени по сфера на дейност. И не спирайте да си повтаряте, че един ден ще работите за топ компания, занимаваща се се с еди какво си.

2. Мислете нестандартно

Това, че сте специалисти в дадена сфера не бива да ви ограничава в мисленето. Ако сте рекламист, не си мислете, че ставате единствено за рекламна агенция. Не гледайте на работата си като кон с капаци. Може да откриете своята идеална работа на съвсем различно място, което обаче търси точно вашите умения и ще ви предложи това, от което вие се нуждаете.

3. Направете си списък с местата, на които бихте се преместили, за да работите

Това, че в момента живеете тук, не означава, че на всяка цена трябва да останете тук. Ако не сте обвързани или с деца, ако нищо сериозно не ви задържа на едно място, не отхвърляйте с лека ръка възможността да откриете мечтаната работа в друг град, че дори и в друга държава. Бъдете подготвени обаче. Помислете къде на друго място бихте се преместили и къде не бихте отишли.

4. Изгответе си списък с всичко, което сте направили за предишния си работодател

Или ако все още работите. Записвайте си всички свои постижения, и малките, и големите. Всъщност придобийте навика да си отбелязвате всичко свършено през деня. Така ще можете лесно да съберете портфолио за всеки проект или кампания, в които сте се включили. А и ще си направите равносметка на всичко научено от опита. Освен че ще ви помогне да подготвите по-добре резюмето си, ще ви е удобно да прегледате и да си припомните всичките си задължения и постижения, преди да се отправите към интервю.

5. Анализирайте йерархията в отдела, в който искате да работите

Много често, когато сме в началото на професионалното си развитие, не сме съвсем наясно коя позиция какви задължения има и кой на кого е шеф. Да знаете длъжностите и коя длъжност е над желаната от вас може да се окаже много полезно. Макар често в днешно време длъжностите да се размиват в малките и средни компании.

6. Направете си списък с онлайн местата, на които сте публикували резюмето си

Които и сайтове за търсене на работа да използвате, отбележете си ги и имайте подръка списък с всички места. Така, когато намерите работа, може да махнете CV-то си.

7. Направете си списък с професионалните ви и лични постижения

Училищни проекти, странична дейност, учене в чужбина, лидерски роли в университетски организации, доброволческа работа, работа на свободна практика – добавете всичко. Не всичко може да бъде научено в класната стая – повече идва от живота навън. И мениджърите, които биха ви наели, искат да знаят какво сте направили, за да подобрите уменията си.

8. Напишете си някои от най-честите въпроси по време на интервю за работа и техните отговори

Разбира се, бъдещите работодатели могат да ви изненадат. Но ще звучите по-уверено, ако изложите без запъване и систематизирано личната информация и професионалните си постижения.

9. Прочетете повече съвети как да си намерите идеалната работа

Сайтовете, в които по всяка вероятност сте публикували резюмето си, предлагат и чудесни съвети как да оформите и CV, и мотивационно писмо, включително  и как да се облечете за интервю, каква е важната информация, на която да наблегнете – изобщо, малки тънкости, които ще ви помогнат максимално да спечелите бъдещия си работодател. Прочетете ги.


 

Коментари към "Нещата, които помагат да намерим мечтаната работа":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg