Нещо за гледане: Джурасик Свят

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Дългоочакваната четвърта част на култовата поредица от близкото минало Джурасик Парк, Джурасик Свят, вече е по кината.


Ако сте сред феновете на превърналата се в емблема история за праисторическия парк, ще ви препоръчаме горещо да не пропускате динозавърския екшън на голям екран. Но! Някак има "но". Аз съм от любителите на Джурасик Парк и съм гледала трите части по няколко пъти. Затова се отправих към киното с трепетно очакване, но донякъде подготвена, че някак няма какво ново да ми разкажат. Излязох си от киното със смесени чувства.


Джурасик Свят е зрелищно кино изживяване за всички, които го гледат с очакването да е именно това – пищни ефекти, динозавърски бой, перфектна режисура. Ако обаче търсите разтърсващи образи и разгръщане на впечатляващи характери, няма такова нещо. Историята е позната – увеселителен парк, който показва на хората възродените динозаври, макар и ситуиран точно 22 години след последните събития в Джурасик Парк. В лабораториите на Исла Нублар е създаден хибрид, гигантски нов вид динозавър, който се оказва изключително интелигентно същество, което успява да се измъкне на свобода. Съвсем очаквано, по пътя си сее смърт. В критичната ситуация, нещо познато от Джурасик Парк, в беда се оказват две деца, племенниците на Клеър(Брайс Далас Хауърд). Неизбежно се намесва и героят на Крис Прат, Оуен, който, разбира се, е едва ли не единственият, който може да спаси хората в Джурасик Свят и да спре звяра. Оуен е нещо като Говорещият с динозаврите и при появата му ще го видите да влиза в клетката на рапторите, които сам дресира. Макар и накрая всичко до опира до това, което знаем от предишните ни приключения с праисторическите зверове – Т-Рекс е чудовищният динозавър, пред който човекът(и изкуствено създадени животни) немее.

 


Невероятна е връзката, която се опитват да покажат между един човек и праисторическите животни – не само че рапторите се подчиняват на Оуен, но и ще ги видите изправени пред дилемата – да бъдат диви или да спасят човешкото същество. Любопитно, но някак изтъркано и много неестествено, когато става дума за...ами за динозаври.


Освен любовта към динозаврите Оуен няма да ви демонстрира кой знае какъв героизъм, още по-малко пък гениалност, но безспорно Крис Прат е приятна гледка сред зверските боеве между динозаврите и още по-страшните убийства на невинни хора. Не разбрах обаче в какво точно се изяви Брайс Далас Хауърд – нейната героиня Клеър лично за мен не блесна с абсолютно нищо, освен с факта, че през цялото време тичаше с обувки на висок ток, преследвана от гигантски динозавър от калибъра на Т-Рекс.

 


Едно е ясно – Джурасик Свят се опира изцяло на носталгията, която завладя феновете на Джурасик Парк. Като истински фен на д-р Грант и компания, няма как да не забележите многобройните препратки към Джурасик Парк, потъналите в прах останки от една ера, разтърсила света. Очевидно обаче дърпането на носталгичната струна в душите на феновете се оказа печеливш ход, тъй като се превърна в най-касовата премиера на всички времена.


В крайна сметка, ако не тръгнете с много големи очаквания към киното, филмът наистина си струва гледането, обезателно с пуканки – зрелищните ефекти и безупречно създадени динозаври с чудовищни размери, майсторска игра с камерата и много екшън, са достатъчен повод да останете доволни, че сте гледали Джурасик Свят.
 

 

Вижте още:

Голямото завръщане на култовите сериали

Незабравимите цитати от детските филми


 

Коментари към "Нещо за гледане: Джурасик Свят":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg