Никулденски поверия за пари през цялата година

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Казват, че на Никулден трябва да сложиш на масата си риба с люспи, а от люспите да си запазиш една, която да носиш в портмонето си цяла година – така ще имаш пари.


В деня на банкерите и рибарите, ето какво гласят поверията.


Легендата разказва, че Св. Николай бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, раздавайки богатството си. Той обаче спазвал строго правилото тези, на които помага да не разберат откъде идва помощта.


Преданието гласи, че Светецът подхвърлил незабелязано пред дома на обеднял търговец три кесии, пълни със злато.Така човекът се сдобил със средства да омъжи подобаващо трите си дъщери и да ги спаси от безчестие.


Съгласно обичаите на Никулден се приготвя риба с люспи (най-вече шаран, тъй като се смята, че той е в услуга на Светеца). В никакъв случай обаче не трябва да слагате на трапезата си гола риба, тъй като се смята, че това е на бедност и тегоби. Люспите на шарана, трябва да бъдат почистени внимателно, така че нито една от тях да не пада на земята.


Ако това се случи, то тя не трябва да бъде настъпвана, тъй като поверието гласи, че този, който я настъпи ще бъде сполетян от нещо лошо или ще се разболее.След като се нахраните, костите на рибата трябва да бъдат събрани и да се изгорят, закопаят или пък пуснат в реката.


И не забравяйте да си запазите люспичка до следващия Никулден. А сега именниците да почерпят!


Източник: pravda.bg
 


 

Коментари към "Никулденски поверия за пари през цялата година":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg