Ново проучване казва, че децата трябва да прекарват повече време със своите баби и дядовци

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Когато децата имат добри взаимоотношения със своите баби и дядовци, ползите отиват далеч отвъд топлите чувства и грижи или големите коледни подаръци. Оказва се, че тези близки връзки оказват влияние върху това как децата гледат на по-възрастните хора като цяло. Ново проучване, публикувано в списание „Развитие на децата” (Child Development), установява, че децата, които прекарват време с баба си и дядо си, са по-малко склонни да дискриминират хората на базата на възрастта им.

Изследователи от Университета в Лиеж в Белгия са проучили 1,151 деца във френскоговорящата част на Белгия, които са на възраст между 7 и 16 години. Те попитали децата какво мислят за възрастните хора и остаряването като цяло. Те също така попитали децата какво е отношението им към техните баби и дядовци, какво е здравословното им състояние и колко често си взаимодействат със своите баби и дядовци.

Оказва се, че децата, които са прекарали качествено време с баба си и дядо си, имат най-благоприятното мнение на възрастните хора.Като цяло, от 10 до 12-годишните деца, които са виждали своите баби и дядовци поне веднъж седмично, са имали най-благоприятните възгледи за възрастните хора. И децата, които описват контактите си с бабите и дядовците си като добри или много добри, имат по-положително отношение към възрастните хора. (За съжаление децата, които имат баби и дядовци в лошо здраве, са по-склонни да имат негативни възгледи за възрастните хора.)

"Най-важният фактор, свързан с дискриминационните възрастови стереотипи, е лошото качество на контакт с баби и дядовци", заяви ръководителят на изследването Алисън Флеймиън, доктор по психология в университета в Лиеж. "Ние помолихме децата да опишат как се чувстват, когато виждат своите баби и дядовци." "Онези, които се чувстват недоволни, са имали лошо качество на контакт с прародителите си." Когато стана въпрос за възрастовите възгледи, установихме, че качеството на контакта има много по-голямо значение от честотата.

Разбира се, проучването е основавано само в Белгия, така че не е задължително да се отнася за внуците по целия свят. Но това показва колко важно е да се прекарва качествено време между различните  поколения. "За много деца бабите и дядовците им са техният първи и най-често срещан контакт с по-възрастни хора", заяви в прессъобщението съавторът на изследването Стефан Адам, професор по психология в Университета в Лиеж."Нашите открития показват потенциала на бабите и дядовците да бъдат част от междугенерационните програми, предназначени да предотвратят възрастовата дискриминация."


 

Коментари към "Ново проучване казва, че децата трябва да прекарват повече време със своите баби и дядовци":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg