Няколко лесни начина за справяне с паник атаките

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети
В днешния забързан свят, стресът и безпокойството присъстват в живота на почти всеки един човек.
 
Това обаче води до редица усложнения като паник атаки и обсесивно-компулсивно разстройство.
 
Според някои специалисти, реакцията на тялото по време на паник атака е почти същото, както при действителен сблъсък с голяма опасност.
 
Дори всеки пристъп на паническо разстройство да е различен,с вас се случва едно и също – тялото ви реагира на това, което става в мозъка ви. 
 
За щастие обаче има някои лесни начини, по които може да спрете паник атаката и да се почуствате по-добре:
 
1. АСМР
 
Автономната сензорна меридианна реакция е състояние, което Wikipedia определя като специфично приятно усещане на изтръпване на главата, врата, гърба и/или крайниците, което човек усеща в резултат на различни визуални, слухови, тактилни, обонятелни или когнитивни стимулации.
 
АСМР видеата добиват все повече популярност и то не без причина.
 
В YouTube можете да намерите милиони клипове на хора, които докосват различни предмети (хартия, потропват с пръсти върху бутилка, щракат с ножици и др.) или пък “разиграват”, че ви гримират или подстригват, като просто докосват с различни четки и предмети обектива на камерата си, а микрофоните им са настроени на такава чувствителност, че чувате и усещате дори и най-малкото движение.
 
Според проучване през 2015 година, учените твърдят, че АСМР видеата имат свойството да успокояват ума, а също така да подобрят и симптоми на депресия и хронични болки.
 
2. Вдишване на лавандула
 
Тази билка има успокояващо действие и е добре да я имате под ръка, ако ви предстои стресираща ситуация.
 
Тя действа благоприятно върху емоциите, настроението, паметта и автономната нервна система, която решава как да реагираме в дадени ситуации.
 
Според проучвания, вдившването на лавандула спомага за задействането на вещества в мозъка, които намалят стреса.
 
3. Фиджет спинъри
 
Фиджът спинерите завлядха света изведнъж и се смята, че те имат и свойството да успокояват.
 
Спореду учени, цъкането и въртенето на един спинър държи вашето внимание и може да ви разсее, в случай, че имате паник атака.
 
Той ще ви помогне да се успокоите и дори помага при проблеми като Синдром на дефицит на вниманието.
 
4. Дълбоко поемане на въздух
 
Дишането е един от най-лесните начини да се успокоим. 
 
Късите и плитк поемания на въздух са индикатор за стрес и безпокойство, но съзнателните дълбоки вдишвания сигнализират мозъка, че тялото може да се отпусне.
 
Учени от университета в Харвард открили, че късите периоди на медитация, които използват дълбоки вдишвания спомагат за реакциите на тялото към безпокойството и стреса.
 
5. Стрес топка
 
Стрес топките отдавна се смятата за успокояващи и проучване през 2015 показва, че стискането на стрес топка по време на хирургическа операция може да намали безпокойството с до 18%, а болката с до 22%.
 
Друго проучване показва, че стискането на стрес топка от хора с ракови заболявания намаля безпокойството преди медицински процедури.

 

Коментари към "Няколко лесни начина за справяне с паник атаките":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg