Няма доказателства, че напитките без захар помагат да отслабнем

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Безалкохолните напитки с изкуствени подсладители, като диетичната кола, не помагат на хората да отслабнат и могат да допринесат за  проблема със затлъстяването точно толкова, колкото и захарните напитки, казват академици.

Доклад от изследователи в „Imperial College London” и два университета в Бразилия твърдят, че изкуствено подсладените напитки, често наричани диетични напитки, са също толкова голям проблем, колкото тези, съдържащи захар. Няма доказателства, че те помагат на хората да губят тегло, пише в доклада, може би защото хората смятат, че могат да ядат повече, ако консумират напитки с ниско съдържание на захар.

В доклада се казва, че комбинираните фактори за това, което е в състава на изкуствено подсладените напитки, как те се консумират и тяхното въздействие върху околната среда "далеч не помага за решаване на глобалната криза от затлъстяване [те са] потенциален рисков фактор за високо разпространени хронични заболявания".

Подсладените напитки, включително спортните напитки, са идентифицирани като една от основните причини за затлъстяване. Много страни, включително Мексико и Франция, са въвели данъци върху захарта, за да се опитат да намалят консумацията. Великобритания също планира да направи това през следващата година.

Много производители се стремят да увеличат продажбите на напитки, съдържащи изкуствени подсладители, за да избягат от данъка. Тези продукти вече са 25% от световния пазар на безалкохолни напитки.

Проф. Кристофър Милет, старши следовател в училище за обществено здраве „Imperial”, заяви: " Общо е мнението, което може да е повлияно от маркетинга на индустрията, че тъй като" диетичните "напитки са без захар, те трябва да са по-здравословни и да подпомагат загубата на тегло, когато се използват като заместител на захарните напитки. Въпреки това, ние не намерихме солидни доказателства в подкрепа на това. "

Доклада, публикуван в списание „PLoS Medicine”, е коментар на изследването направено досега за изкуствено подсладени напитки и въздействието върху теглото.

Изводите от изследването са, че "Предвид техните незначителни хранителни ползи и потенциалните вредни въздействия за здравето", влиянието на изкуствено подсладените напитки на околната среда трябва да бъдат взети под внимание., „За един литър напитка са необходими 150-300 литра вода, и  са налице значителен брой твърди отпадъци и кумулативно химическо замърсяване”.

„Данъците в  крайна сметка ще насърчават консумацията на диетични напитки, а не обикновена вода, желателен и необходим източник на хидратация за всеки." Според проф. Карлос Монтейро

Британската асоциация за безалкохолни напитки отхвърля доклада публикуван в „PLoS Medicine”, според нея нискокалоричните напитки помагат на консуматорите да контролират теглото си.

Като цяло глобалните компании за напитки са инвестирали в безалкохолни напитки, ароматизирани води, сокове, готов за пиене на чай и напитки с кафе, съдържащи изкуствени подсладители в отговор на кризата на затлъстяване и общия шум срещу захарта. Световната здравна организация заяви, че захарта не трябва да надвишава повече от 10% от енергийния прием на хората и най-добре да е по-нисък от 5%.

Правителството в Англия поиска производителите на храни да намалят съдържанието на захар в продуктите си с 5% до края на тази година.

Използването на изкуствени подсладители в някаква степен спомага контролирането приема на калории и теглото. Но за поддържането на здравословно тегло не е достатъчно просто да сменим един продукт с друг. Консумираните калории трябва да отговарят на разхода на калории, така че спазването на цялостна диета е от огромно значение!


 

Коментари към "Няма доказателства, че напитките без захар помагат да отслабнем":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg