Опасните Е-та в боите за яйца!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

На родния пазар поне още преди месец бе залято от какви ли не разновидности от уж безрвредни бои за яйца!

Разнообразието е голямо – във вид на капсули, хапчета, прахчета, листчета, ампули големи и малки…, от цветни, по-цветни, за кристални, за седефени яйца… Разкош!

Обаче има нещо, което е най-важно! Боите за шарене на великденските яйца да са безвредни.

Всъщност боята трябва да е готварска, да става за ядене, да е безвредна!

Но, се оказва, че близо 100% от оцветителите за Великден са си чиста химия.

В България растителна боя за яйца все още няма, освен ако сами не си оцветявате яйцата... С коприва за зелено, куркума за жълто, цвекло за червено...

И, или пазиш здравето, или, поне гледаш какво пише на етикета. И се надяваш да не си пропуснал нещо!!! А това, което си прочел да е абсолютно точно!

Ето кои Е-та на опаковките са вредни и опасни!

Почти всички бои съдържат Е 102 – тартразин, Е 110 – сънсет жълто, Е 122 – кармоизин, Е 131 – патент синьо, Е 133 – брилянтно синьо и др. За всички тези адитиви – прибавки, е доказано, че са вредни, а някои и опасни за здравето.

Е 102, Е 110, Е 122 и Е 133 са забранени в някои страни, но в други, включително и у нас, продължават да са разрешени.

В черния списък на Е-номерата на асоциацията „Активни потребители", изготвен като предупредителен светофар, изброените Е-та са в червено.

Тартазинът например може да провокира астматични пристъпи и всякакви алергични реакции. Свързва се и с развитието на тумори на щитовидната жлеза.

Страничните ефекти, които предизвиква сънсет жълтото са уртикария, запушен нос, други алергии, изпотяване, хиперактивност, особено при децата, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса.

Е 122 е дериват от въглища и също води до хиперактивност, както и до астматични пристъпи и алергични реакции. С него обаче се боядисват сигурно най-много яйца, червените.

Затова, приятели, мислете, внимавайте, защото здравето е най-важно!

Внимавайте и по етикетите да е отбелязано, че продуктът е сертифициран от Агенцията по безопасност на храните и е разрешен за употреба.

И, все пак, внимавайте боята да не влиза във взаимодействие със самото яйце, ако е възможно!

Вижте още:

Варени яйца с лук и домати

Яйцата намаляват риска от диабет
 


 

Коментари към "Опасните Е-та в боите за яйца! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg