Откъде черните котки са придобили лошата си репутация и защо не я заслужават

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Сред всички безобидни неща, които ние, като културни същества свързваме с лошия късмет, черната котка се откроява като едно от най-известните и невинни от тях. Както обикновено случаят е с дългогодишно натрупани суеверия, и като че ли без основателна причина , черната котка е станала толкова тъмен субект в общественото въображение.

Дори ако харесвате повече кучета, трябва да признаете, че черната котка се свързва  несправедливо с мрачни събития .

Затова трябва да благодарим най-вече на Средновековието, за съвременния образ на черната котка. Всичко започва най-вероятно, когато папа Григорий IX нарекъл черните котки въплъщения на Сатаната (през 1233 г.),  Освен това,  много песни и легенди в тази епоха свързват и черните котки със злото, било като участници в магии, подобни на вещици или като зли магьосници , маскирани като котки.

Вероятно не е нужно да ви казваме как се е гледало тогава на вещиците - или жените, обвинени в магьосничество -, но е достатъчно да се каже, че те не са били популярни. През16 и 17 векдори притежаването на черна котка е било достатъчно, за да ви обявят за "вещица"и да ви осъдят на смърт.Вярата, че черните котки са били в консорциум със злите сили, ги е следвала през векове. Документи от 17-ти век описват работници с опасни професии (като миньори и рибари), които срещат черна котка на път за работа и се връщат у дома от страх да не им се случи нещо лошо. Дори един поглед на черна котка е бил достатъчен, за да убеди един възрастен човек да спре ежедневните си занимания.

Суеверието за нещастието, което носи черната котка е придобило такива размери в общественото въображение, че сме склонни да пренебрегваме историческите периоди, когато на черните котки се е гледало като на добри знаци. Древните египтяни са смятали всички котки (във всякакви нюанси) за божествени, докато европейските общности от 19 век вярват, че е знак за късмет, ако черна котка се приближи към теб (а не не те подмине). Изглежда, че за всяка негативна асоциация има положителна такава – макар че, произходът на черната котка като обект на суеверие не е достатъчно мрачен.

За щастие, тъй като страховете от вещици и Сатаната са почти изчезнали в днешното общество, така също е и с широко разпространения страх от черни котки. Нашите приятели - котки дори са преодолели съвременния мит, че черните котки и кучета в приютите се избягват от потенциалните осиновители. Според доклад от ASPCA за 2013 г. черните животни могат да превъзхождат по брой животните с други цветове, но те всъщност са и най-често осиновяваната група, повече от животните от всеки друг цвят.

Следващият път, когато черна котка пресича пътя ви, повярвайте на европейския мит от 19-ти век и го приемете като добър знак - след това помислете дали да не я осиновите.


 

Коментари към "Откъде черните котки са придобили лошата си репутация и защо не я заслужават":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg