„Парижки предизвикателства – игра с образи”

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

С ключовите елементи  светлина, цвят, огледала и симетрия, калейдоскопът трансформира предмети и сцени от ежедневието  във визуално стимулиращи, красиви илюзии.

Като добавим към тази „рецепта” и тренираното око на художника с усет към детайла, личната емоция, професионалния интерес към текстила, индивидуалното възприятие и „смесим добре” тези съставки ще получим ...  „ Парижки предизвикателства - игра с образи” – настоящата самостоятелна изложба на Соня Ковачева в галерия Аросита. Изложбата се фокусира върху най-новите произведения на авторката, вдъхновени от последния й престой в Париж. Част от тях са сътворени там, на място в един процес, сам по себе си превърнал се в изкуство. Създавайки фротажите си върху метални орнаменти на врати и декоративни решетки из парижките улици, самата Соня е провокирала интереса на минувачите и е станала част от  творческата атмосферата на града.

 

В настоящата изложба Соня запазва някои последователни линии и стилови особености в творчеството си, но те не изчерпват търсенията й. В последните  си произведения, тя експериментира с нови техники и похвати, разкривайки безкрайните творчески възможности от комбинацията на привидно несъответстващи материали и образи.

 

Фините и деликатни  фротажи с молив  върху хартия контрастират с ярката цветност и наситения колорит на живописта и колажите й. Смесената техника комбинира живопис и рисунки с текстил, пътни карти, и печатни материали. Креативна и изобретателна Соня, взима предмети и обекти от ежедневието или детайли от тях, и променя тяхната форма, структура, и смислова натовареност . В един различен контекст, върху платното или хартията, те получават нов живот. Заинтригувана от цветни десени, орнаменти от ковано желязо или просто брошури от изложби и репродукции на произведения на изкуството, Соня ги вплита в работите си по специфичен начин, оформящ нейния личен художествен почерк. Орнаментално-декоративните елементи допълват и подчертават фигуралността. Резултатът от всички тези похвати са емоционално наситени образи със собствена история, разказани чрез, една нова визуална азбука, образи, запечатали спомени. Екзотични и завладяващи, те ни връщат към отминали времена и различни цивилизации.  Преплитането на европейска, азиатска и африканска култура, на модерно и съвременно изкуство провокира образното мислене.

 

 

Спонтанно и игриво, един и същи образ се мултиплицира върху различни плоскости превръщайки се от детайл в композиционен център. С гъвкавостта на комиксов герой, този образ създава пластичен разказ и ни води по маршрута на авторката. Зрителят е въвлечен „в една непрекъсната игра с изображения”,  поканен е да разшифрова кодове и да сглоби отделните части на пъзела.

 

Заповядайте да се включите в играта!

Информация за художничката: Соня Ковачева е доказал се автор на съвременната арт сцена и доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, катедра „Текстил – изкуство и дизайн”. Има самостоятелни изяви и ред участия в български и международни форуми, кураторски проекти, пленери и изложби  за съвременно изкуство, между които глобалния проект „Imago mundi” Венеция, „Фротажи”, Вила Валдберта и галерия GEDOCmuc,Мюнхен, Център за съвременно изкуство Ниш, Сърбия, и др.  Активен участник е и във фестивали за съвременно изкуство в Благоевград, София и др.

 

Как художничката опредметява своите впечатления и представи за пространство чрез цвят, светлина, мотиви и десени, можете да видите в галерия Аросита (София, ул. „Врабча” № 12 Б) между 25.10 и 7.11.2017, от понеделник до петък между 15 и 19 часа.

 

 

Автор: д-р изк. Ани Венкова


 

Коментари към "„Парижки предизвикателства – игра с образи”":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg