Пет книги, които ще ви направят по-щастлив според „библиотерапевтитe"

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Може ли четенето на книги всеки ден да ни държи далеч от лекаря?


Всички познаваме начина, по който книгата може да ни помогне временно да избягаме от реалността (затова толкова много обичаме четено през лятото), но знаете ли че четеното на книги може да подейства буквално като терапия?

Точно така: терапията с четене – „библиотерапията” е последната новост в психологията. Според библиотерапевта Сюзан Елдекрин обаче, терапията с четене е много повече от просто нова идея в психологията. Знае се, че още древните гърци са прилагали тази терапия. Доскоро обаче според Елдекрин, терапията с четене е била използвана само в специални случаи, например при ветераните, завърнали се от война или когато деца показват поведенчески проблеми.

През 2008 г. Елдекрин и нейната партньорка Ела Бертауд започват да провеждат първите си опити с библиотерапия в училище в Лондон. Те са и първите психолози, които твърдят, че романите помагат повече за всякакви психологически проблеми, отколкото т. нар. книги за самопомощ. (Тяхната книга „Новото лекарство” предоставя 751 истории, които могат да разрешат почти всички проблеми.)

Вече е доказано, че четенето ни прави по-щастливи. Ето и няколко препоръки от Елдекрин и Бертауд за решаването на определени психологически проблеми. Прочетете ги възможно най-скоро, за да се отървете от стреса или да се справите с мъката по-лесно.


1. Ако сте песимистични относно бъдещето

Когато времената са тежки и оптимизмът е трудно постижим, Елдекрин и Бертауд препоръчват историята за момче , което на 13 години оцелява след инцидент, който причинява смъртта на майка му и налага местенето му в приятелско семейство. „Щиглец” на Дона Тарт (книга наградена с Пулицър) е тежка за четене, но те кара да мислиш, че с каквито и обстоятелства да се сблъскаш, те въпреки всичко не са толкова трудни за преодоляване. „Понякога наистина помага да видиш, че някой трябва изплува от по-дълбоко дъно от теб”, казва Елдекрин.


2. Ако имате нужда от повишаване на самочувствието

За да помогнат на пациентите си да засилят самочувствието си, Елдекрин и Бертауд често предписват „Ветрушка” на Бари Хайнс. „Момче от западащ миньорски град опитомява ветрушка (вид сокол) и се учи от птицата как да бъде горд и силен, как да бъде самият себе си!”, казва Елдекрин. Това е прекрасна книга, филмирана през 1969 г. Филмът се нарича „Кес” (по името на птицата) режисьор е Кен Лоуч. Прочетете книгата, за да напомните на себе си, че във всяка ситуация можете да направите нещо за самочувствието си.3. Ако сте под силен стрес

Ако се чувствате претоварени с работа, преуморени от грижите за децата или от каквато и да е тежест на ежедневието, Елдекрин и Бертауд препоръчват да прочетете книгата с „оптимистичен поглед върху живота”- „Моят замък” на Доуди Смит (авторката на „101 далматинци”). Роман от 1948 г., който използва хумористичните записки в дневника на 17-годишно английско момиче, израснало в бедност. 

4. Ако сте спрели да обичате

Понякога и в най-добрите, и дълги връзки, започвате да чувствате, че романтиката, милите думи и жестове изчезват. В този случай Елдекрин и Бертауд предписват романа от 1922 г. „Омагьосаната Ейприл” на Елизабет вон Арним. Книгата разказва историята на четири жени от Англия, които на почивка в Италия преоткриват любовта. Елдекрин нарича книгата”най-доброто лекарство в света” за неволите в този аспект от живота.

 


5. Ако сте в траур

Тогава имате нужда от историята, разказана от известният автор Дж. Д. Селинджър, в която въображаемият герой Бъди Глас се опитва да отдаде почит на брат си Сиймор, който се самоубива няколко години по-рано. Разказана в стил - поток от несвързани мисли „Сиймор: Запознаване” е дълбоко емоционална разказ.(Единият от два разказа в книгата „По-горе билото, Майстори! Сиймор: Запознаване”, Дж.Д. Селинджър.) Според Елдекрин „Като читател оставаш с усещането, че скръбта ти е понятна и разбираема за другите. Като че ли наистина прочитането на историята облекчава натрупаната мъка и напрежение.”

  


 

Коментари към "Пет книги, които ще ви направят по-щастлив според „библиотерапевтитe"":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg