Пет предимства на дрямката

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Причините за дрямката може да са много, но предимствата са еднакви. Тя помага на организма да възстанови енергията си, но не само - другите полезни качества се определят от това колко често, кога и колко време сте будни между дремките.

Ето и пет причини, че дремките всъщност са много полезни за вас:

1. Подобряват физическото състояние

Има дни в които се чувствате твърде изморени след работа и изобщо не ви се ходи на фитнес. Когато това се случи, кратката дрямка може да помогне. Проучвания показали връзка между кратките дремки и по-доброто физическо състояние на човека. Точно затова е препоръчително да спите поне по 7 часа на ден.

2. Намаляват стреса и безпокойствието

Безсънието може да ви накара да се чувствате по раздразнени и стресирани. Проучване показало доказателства, че дрямката намалява хормоните на стреса след безсъние. То било направено с възрастни хора, които спали по около 30 минути всеки ден, но пък спали само по два часа през нощта. След това учените измерили и сравнили хормоните на стреса с хора, които не спали през деня, но също спали само по два часа през нощта. Те открили, че един от трите хормона на стреса, които измерили – норадреналин, се увеличил в деня след недоспиването, но не се увеличил при възрастните, които спали през деня.

3. Подобряват мозъчната функция

Проучване направено през 2007г. показало, че кратките дремки наистина могат да подобрят някои аспекти от психиката и мозъчната функция. Учените открили, че дремките могат да ви помогнат с ученето и запомнянето на неща точно така, както и спането. Така, че ако ще учите или искате да се по-бодри, опитайте да поспите за 60-90 минути. Това може да ви помогне да сте по-бодри за следващите 24 часа.

4. Борят се с апетита

Вярва се, че умората води до глад или до силно желание за определени храни. Това обикновено се случва следобед, защото искате да се чувствате по-бодри. Точно затова започваме да ядем сладки храни, напитки и кафе – за да стабилизираме нивото на захар в кръвта си. Ако имате 30 минути, опитайте да поспите или пък да направите кратка разходка. Това е добър начин да спрете глада и да подобрите настроението си. Организмът ни трябва да намали нивото на стресовите хормони, за да възстанови концентрацията и волята да избегнем изкушаващите храни.

5. Полезни са за сърцето

Освен стресът и депресията, недоспиването може и да съкрати живота ви, но не се притеснявайте – дремките ще помогнат. Проучване направено от Медицинския университет в Атина и Харвард, показало, че хората, които си подремвали често имали по-нисък шанс за преждевременна смърт от тези, които не го правели. Под чести дремки, учените имали предвид такива, които били за около 30 минути, 3 пъти в седмицата. Подобно на това, се смята, че дремките са полезни за намаляването на стреса свързан със стресираща работа или такъв, който идва от претоварване. Високото ниво на стрес може да доведе до сърдечни заболявания и точно затова лекарите препоръчват да си починете, ако се чувствате стресирани.
 


 

Коментари към "Пет предимства на дрямката":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg