Пиенето на диетична сода е свързано с повишен риск от инсулт и деменция, сочи проучване

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Когато имате избор между сода със захар или нейната изкуствено подсладена алтернатива наречена "диетична", бихте помислили, че е по-разумна опцията "без захар". В края на краищата сте чували много пъти за целия хаос, който захарта може да причини на тялото ви.

Но какво ще стане, ако ви кажем, че изкуствените подсладители може би не са толкова добри за вас? Според ново изследване, публикувано в списанието „Stroke” на Американската сърдечна асоциация (AHA), подсладителите, използвани в диетичните напитки и сокове, са свързани с по-висок риск от инсулт или развиваща се деменция.

В изследването, завършено април 2017 г. изследователите искат от повече от 4000 участници да отговарят на въпроси относно навиците си за хранене и пиене три отделни пъти в деня,  в продължение на седемгодишен период. През следващите 10 години те продължават да следват участниците и отбелязват кой от тях е получил удар или има развита деменция.

В крайна сметка изследователите установили, че участниците, които пият поне една изкуствено подсладена напитка на ден, са почти три пъти по-склонни да получат инсулт или да развият деменция - дори и след като се адаптират към други фактори като възраст, пол, калориен прием и наличие на рисковия ген на Алцхаймер.

Но и напитките с истинска захар не са извън схемата

Преди да изсипете диетичната си сода и да се върнете към истинската захар, помислете за това: Друго изследване от същата група от изследователи през април 2017 г. показва, че редовно подсладените напитки могат да създадат подобни проблеми.

В това второ проучване, публикувано в сп. "Алцхаймер и деменция" на Асоциацията на Алцхаймер, изследователите констатират, че консумирането на една или повече захарни напитки на ден е свързано с ранни маркери на болестта на Алцхаймер, включително по-нисък мозъчен обем и по-слабо представяне на тестове за паметта. Олеле.!

И така какво да прави човек ако е жаден?

Първо, имайте предвид, че има някои ограничения и за двете проучвания: Участниците са били преобладаващо бели, например, и  освен това двете изследвания са били по-скоро наблюдателни, а не с причинно-следствена връзка. Затова са необходими повече изследвания.

Заслужава да се отбележи, че пиенето на изкуствено подсладени напитки, вместо такива със захар все още може да е полезна диетична модификация за някои хора.

"Знаем, че ограничаването на добавената захар е важна стратегия за поддържане на добро хранене и здравословно тегло и  докато не знаем повече, хората трябва да използват изкуствено подсладени напитки предпазливо", казва Рейчъл К. Джонсън, президент на комисията по хранене на AHA и професор по диетология във Върмонтския университет, се казва в прессъобщение. "Тези напитки могат да играят роля за хората с диабет и такива, които имат нужда от загуба на тегло, но ние насърчаваме хората да пият вода, нискомаслено мляко или други напитки без добавени подсладители." Както всъщност съветват и много други специалисти.

"Засега ограничавайте диетата си, когато можете, и намалете възможно най-много захарните напитки", казва тя. "При всички случаи, най-добрият ви вариант е да ги заместите с колкото се може повече вода, газирана минерална водаи неподсладени кафе и чай (които са чудесни източници на антиоксиданти!)".

Така че оставете тази подсладена или захарна напитка, нали? (И може би дайте шанс на напитките с вода, опитайте се!)


 

Коментари към "Пиенето на диетична сода е свързано с повишен риск от инсулт и деменция, сочи проучване":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg