Полезните качества на зеления чай

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Всички видове чай, дори и билковият произлизат от растението Camellia sinesis.
 
Зеленият чай придобива това име, защото има наситено-зелен цвят, когато неговите неферментирали и непреработени листа бъдат сварени. За него се знае от над 4,000 години и се консумира и до днес, заради полезните му качества.
 
Видове зелен чай
 
Сенча е една от най-популярните му разновидности. Главно се произвежда в Япония, известна по целия свят с производството на зелен чай с изключително високо качество. Чайът от листата на Сенча е жълто-зелен на цвят със сладък, но строг вкус.
 
Матча е другата му разновидност, която се произвежда само от листата, израснали на сянка. Те имат по-високо ниво на хлорофил, което им придава наситен зелен цвят. Приготвянето на този чай става като листата се напрваят на пудра. Тази пудра се смесва с вряла вода и нежно се разбърква преди да се поднесе.
 
Зеленият чай може да се намери както на цели листа така и в готови чаени пликчета, често смесен с други вкусове като лимон, лайм, джинджифили др.
 
Полезни качества
 
Зеленият чай е заобиколен от много твърдения - от намален риск за ракови заболявания до спомагане загубата на тегло. Доказателствата за това обаче не са научно базирани. Някои от тези твърдения се базират на древни Източни традиции, където зеленият чай се е използвал за третиране на болестни сиптоми в продължение на години.
 
Независимо от това, зеленият чай е пълен с мощни антиоксиданти. За тях се знае, че защитават тялото от болести и са много важна част от здравословния хранителен режим. Антиоксиданти също така се съдържат и в много плодове, зеленчуци и други непреработени храни. Зеленият чай, като част от вашия хранителен режим, може да бъде един много добър източник на антиоксиданти.
 
Зеленият чай и кофеинът
 
Зеленият чай съдържа известна доза кофеин, но тя варира според вида, марката и качеството. Една чаша зелен чай обикновено съдържа около 35-80мг. кофеин, сравнено с 100-400мг. при кафето. Въпреки това, зеленият чай може да подейства като стимулант на някои хора и като резултат да повиши нивото на енергия, концентрацията и да подобри настроението. 
 
В случай, че сте чувствителни към кофеин е препоръчително да ограничите приема на зелен чай през деня.
 
Как се приготвя?
 
Видът, температурата и колко времето на накисване могат да имат значителен ефект върху нивото на антиоксиданти във вашия зелен чай. За най-добри резултати оставете врялата вода да изстине съвсем малко преди да залеете листата/пакетчето и ги оставете накиснати 2-3 минути.

 

Коментари към "Полезните качества на зеления чай":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg