Полезните свойства на кокосовата вода

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Кокосовата вода доби популярност през последните няколко години и се смята за чудотворна напитка. 
 
Питали ли сте се някога обаче, дали има научни факти, които подкрепят всичките твърдения около тази напитка и дали наистина е толкова полезна? Тя е предпочитана от атлетите и помага в случаи на махмурлук, рак и бъбречни камъни. И все пак наистина ли кокосовата вода има толкова магически свойства?
 
Ето и няколко въпроси и отговори, които ще ви помогнат да разберете:
 
Какво представлява кокосовата вода?
 
Естествено освежаваща, кокосовата вода има сладък, ядков вкус. Тя съдържа лесно смилаеми въглехидрати под формата на захар и електролити. За разлика от кокосовото мляко и кокосово масло, кокосовата вода е чиста течност от вътрешността на младите и зелени кокосови орехи. 
 
Узрелите кокоси обаче имат по-твърда обвивка и много по-малко вода в себе си, защото тя градивно се втвърдява, за да се сформира вътрешността на кокоса.
 
Какви са предимствата на кокосовата вода?
 
В 100мл. прясна кокосова вода се съдържат около 2.7гр. захар, но имайте предвид, че тази, която се продава по магазините може да има по-високо съдържание на захари - между 3 и 6 грама на 100мл.
 
Тя има много по-малко съдържание на захар и калории сравнено с много натурални сокове и безалкохолни напитки, но захарта все пак е "свободна", което значи, че не е прикачена за фибрите и директно отива в кръвта.
 
Кокосовата вода също така съдържа калий, който е изключително важен за сърцето, костите и мускулите. 
 
В 100мл. кокосова вода се съдържа 185мг калий, но сравнено със средното количество при бананите (422мг) или картофите (715г), количеството е минимално.
 
Може ли кокосовата вода да помогне при свалянето на килограми?
 
Кокосовата вода има сравнително малко калории сравнено с безалкохолните напитки или натуралните сокове, но това не значи, че не съдържа калории. Твърденията, че кокосовата вода забързва метаболизма все още не са потвърдени от научни факти и много експерти поясняват, че има много малко доказателства, че дадени храни и напитки могат да имат ефект върху него.
 
Защо атлетите предпочитат кокосова вода?
 
Смята се, че консумацията на кокосова вода след тренировка подобрява издържливостта и спортните дейности, тъй като съдържа въглехидрати под формата на глюкоза и електролитите натрий и калий - главната съставка в спортните напитки.
 
Проучвания показват, че кокосовата вода спомага за рехидратирането по подобен начин като електролитните спорти напитки, но няма значителен ефект върху спортната дейност.
 
Друго малко проучване пък е открило, че няма значителна разлика за тялото при приема на кокосова вода вместо обикновена. 
 
Имайки предвид тези факти няма достатъчно доказателства, че кокосовата вода може да подобри нивата на енергия по време на тренировка сравнено с обикновената вода.
 
Може ли кокосовата вода да понижи кръвното налягане?
 
Кокосовта вода се смята за здравословна напитка заради съдържанието си на калий. Той сваля нивото на кръвното налягане като конрира ефектите на натрия, който кара кръвното налягане да се вдига.
 
Въпреки това, има много плодове и зеленчуци, които съдържат калий, а също така фибри, витамини и други минерали. Такива храни са бананите, прасковите, зелените зеленчуци и цитрусовите плодове.
 
Може ли кокосовата вода да намали нивата на холестерол?
 
Някои малки проучвания проведени върху мишки поакзват, че консумацията на кокосова вода може да понижи нивата на холестерол. Независимо от това обаче, няма доказателства, че това е така пр ихората и други фактори като здравословният хранителен режим, теглото и активността имат много по-голямо значение за нивото на холестерола.
 
Как да изберете най-здравословната кокосова вода?
 
Най-добрият избор би бил кокосова вода, която е извлечена директно от кокоса. Бутилираните и тези в картонени кутии обикновено са преработени и с добавена захар, за да се удължи трайността им. 
 
Винаги гледайте етикета и търсете 100% натурална кокосова,а също така избягвайте и овкусената, защото тя има по-високо съдържание на захар и калории.
 
Когато четете етикета гледайте да има под 5гр. захар на 100мл и под 0.3гр. натрий.
 
Както установихме, проучванията все още не доказват на 100% всички полезни характеристики на кокосовата вода, но все пак пак ако обичате вкуса й, може да заложите на тази нискокалорийна напитка, която да добави калий към вашия хранителен режим.
 
Независимо дали спортувате активно или не, вие се нуждаете от хидратация и кокосовата вода определено ще ви помогне за това. 

 

Коментари към " Полезните свойства на кокосовата вода":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg