Полезните свойства на черния ориз

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене
Всички знаем, че оризът се консумира от древни времена в Азия. Това обаче се отнася за обикновеният бял ориз.
 
Черният ориз от друга страна има много по-интересна история.
 
Той е бил ценна храна в древен Китай и е бил отглеждан в лимитирани количества. Точно затова всяко едно зрънце от него е било конфискувано от китайските кралски особи и благородници, a консумацията му от обикновените хора била забранена. 
 
От там произлиза и името му - "забраненият ориз".
 
Въпреки това, по много други части от света черният ориз е често срещан, като за пръв път е показан в САЩ през 1995 година. 
 
Голяма част от полезните му качества се дължат на антоцианите, кито се съдържат в него. 
 
Те са силни антиоксиданти, които се свързват с понижен риск от сърдечно-съдови заболявания и развитие на рак, а освен това те подобряват мозъчната функция и се борят с възпаленията.
 
 
Как да го сготвите?
 
 
Тъй като е нерафиниран и по-плътен от белия ориз, черният ориз отнема повече време за готвене. 
 
Важно е да го сготвите правилно, за да извлечете всички полезни хранителни вещества от него. Ето и какво трябва да направите:
 
1. Накиснете във вода за една нощ. По този начин ще намалите времето за готвене, но ако нямате време може да го накиснете и за около час-два преди готвене.
 
2. След накисването, изплакнете черния ориз.
 
3. Добавете вода в съотношение 1 към 2 и го гответе в тенджера със затворен капак.
 
4. Варете го за около 30 минути, ако е бил накиснат за една нощ или за час, ако е бил накиснат за по-малко време.
 
 
Какви са полезните му свойства?
 
 
1. Богат източник на антиоксиданти
 
Черният ориз съдържа най-много антоциани от всяка една друга храна, за които се смята, че предотвратяват сърдечни заболявания, предпазват от свободни радикали, а също така инфекции и диария.
 
2. Помага срещу рак
 
Антоцианите помагат и срещу рак. 
 
Експериментални проучвания в Китай показват, че антоцианите в черния ориз успешно са прекъснали развитието и растежа на тумори при мишки.
 
3. Действа противовъзпалително
 
Според проучвания, екстрактът от черен ориз спомогнал за намалянето на алергични симптоми и контактен дерматит при кожата на мишките.
 
Това е потенциален индикатор, че черният ориз може да бъде използван за лекуването на болести, които се асоциират с хронични възпаления.
 
4. Помага за отслабване
 
Той има ниско съдържание на калории, въглехидрати и високо на фибри, които ви държат по-сити през целия ден.
 
Проучване в Корея с 40 жени, които консумирали черен и бял ориз в продължение на 6 седмици показало, че жените, които консумирали черен ориз имали значително по-голям успех с отслабването и намалянето на мазнините в тялото.
 
5. Защитава сърцето
 
Проучвания показват, че антоцианите в черния ориз могат да намалят нивото на холестерол при плъховете. 
 
Атеросклерозата е сърдечно заболяване, при което артериите се запушват. Това може да доведе до други проблеми като инсулт или проблеми с бъбреците, но учени открили, че черният ориз намаля риска от него с до 50% при зайците.
 
Въпреки, че всички проучвания са проведени върху животни, то можем да предположим, че същите ефекти се наблюдават и при хората.
 
6. Пречиства черния дроб
 
Тестове с мишки показват, че антиоксидантните свойства на черния ориз могат да регулират усвояването на мастни киселини и да намалят нивата на триглицериди и холестерол в кръвта.
 
Това неоминуемо ще намали риска от затлъстяване на черния дроб и ще намали натрупването на мазнини в него.
 
7. Предотвратява диабет
 
Тъй като фибрите имат нужда от повече време за храносмилане, то захарите в ориза се абсорбират за по-дълъг период и поддържат баланса на кръвната захар.
 
Така той може да предотврати скока в нивата на инсулин, а също така и диабет тип 2.
 
8. Подобрява храносмилането
 
Както вече казахме, черният ориз съдържа много фибри, които също така ще подобрят храносмилането и ще предотвратят подуването в корема и запека.
 
9. Защитава от високо кръвно налягане
 
Смята се, че фибрите в него също така спомагат за сърдечносъдовата система не само заради поддържането на нормално кръвно налягане, но чрез намалянето на нивото на липиди, регулирането на теглото и подобряването на метаболизма.
 
10. Спомага за по-добро зрение
 
Антоцианите в черният ориз спомагат за по-доброто зрение. Проучвания върху мишки показват, че антоцианите извлечени от черен ориз са много ефективни в предотвратяването и намаляването на щетите по ретината им, причинени от флуоресцентна светлина.
 
Е, след като вече знаете какво представлява черният ориз, как се готви и многобройните му полезни ефекти, то може да подобрите здравето си лесно и ефективно, като го добавите към хранителния си режим.

 

Коментари към "Полезните свойства на черния ориз":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg