Половината от приятелите ви дори не ви харесват

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Ако си мислите, че сте душата на компанията, и приятелите ви просто си умират за вас, може и да ви разочароваме. Оказва се, че колкото и да ни се иска всички да ни харесват, дори и приятелите ни всъщност не са настроени толкова благоприятно към нас.

Ново изследване показва, че около половината от хората, които наричате приятели, не биха казали същото за вас. Това разминаване води до много неразбирателства, още повече когато човекът грешно си мисли, че има някакво въздействие върху околните.

Учени от MIT и Университета в Тел Авив открили, че хората всъщност възприемат отношенията си като реципрочни по подразбиране, но това не е така.

Тоест, ако си мислите, че някой ви е приятел, то автоматично приемате, че и той ви смята за приятел. Но резултатите от това ново проучване показват, че в половината от случаите грешите. В изследването са взели участие около 600 студенти, като те е трябвало да оценят приятелствата си с други участници по скала от 0 до 5, като нула означава, че почти не познават този човек, а пет, че това е най-добрият им приятел.

Цели 95% от студентите определили погрешно реципрочния статус на приятелствата си. Учените превърнали откритията си в „алгоритъм на приятелството“, който предвижда реципрочността в зависимост от редица фактори. Общият брой приятели, който имате, заедно с броя приятели, който споделяте с някого друг от групата определя как обърквате приятелските си отношения.

Дали да знаем, че приятелите ни не ни мислят за приятели ще ни помогне с нещо? Може би би могло да ни научи да гледаме реалистично на отношенията си с хората около нас и да не изпадане в заблуди, които носят нереални очаквания. И всъщност да се запитаме дали пък не сме прекалено зависими от присъствието на други хора в живота ни и тяхното одобрение. 


 

Коментари към "Половината от приятелите ви дори не ви харесват":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg