Последна битка в Игрите на глада: Сойка-присмехулка част II

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Огненото момиче Катнис Евърдийн влиза в последната си битка. Досега я гледахме как оцелява на арената, сега битката се пренася в пределите на цял Панем. Но ако досега Огненото момиче просто оцеляваше, сега е време за отмъщение.

За всички, които вече са позабравили за какво говорим, ще припомним – „Игрите на глада“ е филмовата екранизация по романите на Сюзън Колинс, която се появява през 2012, и успява да се превърне в истински феномен. През 2013 логично следва втора част „Игрите на глада: Възпламеняване“, през 2014 на голям екран се появява и „Игрите на глада: Сойка-присмехулка“ част I. Третата книга е разделена на два филма. Имаше ли смисъл от този ход? За зрителите по-скоро не. Режисьор е Франсис Лоурънс, а сред актьорския състав са Доналд Съдърланд, Елизабет Банкс, Уди Харелсън, Дженифър Лоурънс, Джош Хътчърсън, Лиъм Хемсуърт, Джулиан Мур, Сам Клафлин, Джена Малоун, Стенли Тучи, Филип Сиймор Хофман.

„Игрите на глада: Сойка-присмехулка“ - част II започва там, където първият филм от третата част, завърши. Катнис е пионката, от която президент Алма Коин се нуждае – тя е обичаното от всички Огнено момиче, което хората биха последвали в битката за свободата си, тя е Сойката-присмехулка. Плутарх Хевънсбий(Филип Сиймор Хофман) организира най-грандиозните игри, които може да сътвори един гейм-мейкър - тези, в които участва цял Панем. Катнис отново застава пред камерите, за да призове гражданите на Панем да се борят срещу врага – президента Сноу. Пийта е спасен и е на сигурно място в Окръг 13, но мозъкът му е промит и вижда Катнис като свой заклет враг, който трябва да умре. Време е Огненото момиче да потърси разплата и сама да убие Сноу.

Сюжетът, разбира се, няма да поднесе никакви изненади за всички, които са чели книгите. Но няма как да не признаем, че това е най-добрият филм от четирите. Ако „Игрите на глада“(2012) получи своята популярност благодарение на впечатляващия каст, който и тук, впрочем, е особено добър, то „Сойка-присмехулка“ - част II задоволява и нуждата от действие и страхотно напрежение, каквито липсваха на зрителя до момента и особено в първата част на финала. А Дженифър Лоурънс е брилянтна в начина, по който се преобразява в тихата, затворена в себе си Катнис, върху чиито рамене се стоварва огромна тежест.

 

Не, не ме разбирайте погрешно. Част II също има своите ужасно бавни моменти, които ще ви изкарат от кожата ви от скука. Ненужни разтегливи разговори, които Франсис Лоурънс можеше да ни спести. Но на фона на екстремно бавната и лишена от всякакъв климакс част I, тук ще се насладите на напрегнати, дори стряскащи моменти, от които сърцето ви ще забие по-бързо. Капаните в Капитола, които Катнис и компания трябва да избегнат, ще ви изправят косата и няма как да не подскочите при появата на мутовете. Минусът – сцените напомнят на зомби апокалипсис и точно толкова светкавично, колкото са ви накарали да потръпнете, ще ви накарат и да се отегчите. Ще следите с напрегнато внимание и моментите, в които героинята на Дженифър Лоурънс ще се опита да докосне най-фините струни в душата на Пийта, за да си го върне. И както се полага на екранизацията по една мрачна и потискаща дистопия, всичко носи именно усещането за мрак и обреченост. Впечатляващ е и изкусният начин, по който е представена нездравата връзка между политическите манипулации и шоубизнеса. А ако любовният триъгълник досега ни идваше в повече, тук вече не стои на дневен ред, което отчитаме като много голям плюс за финала на финала. Гейл(Лиъм Хемсуърт) е дразнеща кръпка в живота на Катнис. За сметка на това на зрителите ще допадне това, че всички от тв екипа, който снима проповете, и войниците, с които Катнис поема на последната си битка, намират своето време и внимание като характери в историята. Най-сетне.

 

Игрите на глада: Сойка-присмехулка“ - част II е последната битка за Огненото момиче Катнис Евърдийн, един подходящ, малко по-зрелищен финал, който си струва да гледате. Нашата препоръка е да го направите на кино, за да се насладите на автентичната за дистопията атмосфера с всички сетива. „Игрите на глада: Сойка-присмехулка“ - част II е в кината от 20 ноември.

 


 

Коментари към "Последна битка в Игрите на глада: Сойка-присмехулка част II ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg