Почина авторката на бестселъра "Да убиеш присмехулник" - Харпър Ли

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Авторката на една от класиките в американската литература "Да убиеш присмехулник" - Харпър Ли почина днес на 89-годишна възраст  в старчески дом само на няколко мили от мястото, където е израстанала - Монровил, Алабама. 

Още от 7-годишна Харпър започва да пише, израстването ѝ по време на Голямата депресия я вдъхновява за създаването на романа "Да убиеш присмехулник", който по-късно ѝ носи почетната награда "Пулицър", както и „Президентски медал на свободата“ за принос към литературата. 

Сюжетът на книгата се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Обявена е за една от най-добрите произведения на XX век, както и за най-добрия роман на всички времена във Великобритания. 

Историята и персонажите са базирани на живота на авторката, семейството и съседите ѝ, както и на събитията в нейния роден град, по време на една от най-значимите събития в американската история, затова написаното звучи толкова истинско и достоверно. Несъмнено това е една от книгите, които всеки съзнателен човек трябва да прочете. поне веднъж в живота си.


 

Коментари към "Почина авторката на бестселъра "Да убиеш присмехулник" - Харпър Ли":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg