По въпроса за затлъстяването в Европа

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Извършено бе проучване с участието на Световната здравна организация (СЗО) въз основа на данни за деца на възраст между 0 и 5 години в 32 държави на континента.

На първите три места в Европа по затлъстялост на децата се нареждат Ирландия, Великобритания и Албания. България е на пето място, отразява Франс прес.

Данните се позовават на изследване, публикувано на конгрес по проблема в Прага.

В Ирландия 27,5% от децата под 5-годишна възраст са дебели или затлъстели, следва Великобритания с 23,1%, Албания с 22% и Грузия с 20%, България 19,8%, Испания – 18,4%.

На крайните, но по-желани позиции, са Чехия с 5,5%, Белгия със 7% и Швеция с 8%.

Италия и Франция заемат средни места със съответно 10,2% и 11,4%.

На колоквиума в чешката столица се отчита и изводът, че е по-вероятно затлъстелите деца да напуснат училище преждевременно, отколкото тези с нормално тегло, твърдят според учени от Швеция, автори на проучването.

Нормално на училище ходят 56% от децата под 12-годишна възраст с наднормено тегло, което важи и за 76% от останалите техни връстници.

Според изследването, проведено сред близо 9000 млаежи в Швеция, различията в пола, етническата принадлежност или социално-икономически статус не оказват влияние върху тези цифри.

Не се изясняват причините за отпадане на затлъстелите деца от училище, но авторът на проучването Емилия Хагман споделя теория, че тормозът може да бъде фактор.

Затлъстелите деца изпитват затруднения с дишането, костни фрактури, високо кръвно налягане и "психологически травми", се отбелязва в брошура на СЗО. Детското затлъстяване е свързано с повишен риск от трайно затлъстяване, преждевременна смърт и инвалидност в зряла възраст.

А според прогнози на СЗО, представени в Прага, Европа ще бъде изправена до 2030 г. пред епидемия от затлъстялост в огромен мащаб сред своето население в трудоспособна възраст.

Вижте още:

Храни, които гонят стреса 

Къде да се връщат лекарствата с изтекъл срок


 

Коментари към "По въпроса за затлъстяването в Европа":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg