По-екологични ли са хартиените и памучни торбички?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно
В случай, че искате да допринесете за борбата срещу глобалното затопляне и смяната на климата, то има едно златно правило: използвайте по-малко неща по-често не купувайте нови.
 
Дали обаче найлоновите торбички са по-екологични от хартиените или памучните?
 
Отговорът определено не е лесен.
 
За да разберем как торбичките за многократно използване се отразяват на природата трябва да имаме предвид две неща:
 
1. Найлоновите торбички не са биоразградими и замърсяват океаните, природата и дори храната ни.
 
2. Като оставим всички други негативни ефекти върху природата освен боклука, памучните или хартиени торбички може би са по-катастрофални за природата отколкото найлоновите.
 
Според проучване, проведено през 2018 година в Дания, найлоновите торбички имат най-малък ефект върху природата.
 
Тези открития обаче не броят хилядите тонове отпадъци в океаните, където пластмасовите и найлонови продукти оказват най-голямо влияние, защото се разграждат твърде бавно. 
 
Когато обаче счетем и други фактори като ефектите от производството на памучни и хартиени торбички върху променящия се климат, нарушаването на озоновия слой, използването на тонове вода и замърсяването на въздуха, то найлоновите са най-екологични от опциите, които имаме в момента.
 
Учените в Дания открили, че памучните торбички трябва да се използват хиляди пъти, за да достигнат найлоновите торбички по екологичност, и че дори био памукът е по-вреден за природата отколкото обикновения памук.
 
Според доклада, памучните торбички с био произход трябва да се използват много повече пъти от обикновените памучни (20000 срещу 7000 пъти), защото добивът на био памук е с 30% по-малък от обикновения.
 
Това значи, че за производството му са нужни 30% повече ресурси като например вода, за да се отгледа същото количество като обикновен памук.
 
Докладът също така е взел под внимание факта, че памукът не може да се рециклира, тъй като има много малко начини за рециклиране на текстилни изделия.
 
Тук идва и въпросът с какво можем да заменим найлоновите торбички?
 
Знаем, че еднократното използване на нещо е лоша идея, независимо дали то е направено от пластмаса или не, така че заменянето на найлоновите торбички с хартиени само ще ускори изсичането на гори по целия свят.
 
Производството на хартиени торбички също така изисква повече енергия и вода, така че ако вземем на предвид всички други фактори освен отпадъците, хартиените торбички също са по-вредни за природата от найлоновите.
 
Според много експерти не е чак толкова важно каква торбичка ще изберете, а това какво слагате в нея и как я разнасяте.
 
Яденето на по-малко месо, ходенето пеша или пък колоезденето ще имат много по-големи ефекти върху проблемите с природата.
 
Най-добрият съвет, който можем да ви дадем е независимо какви торбички имате - памучни, найлонови или хартиени, да ги използвате докато не започнат да се разпадат. 
 
В случай, че не намирате никакво предназначение за тях може да ги използвате и като торба за боклук, но каквото и да правите се опитайте да не купувате нови. 
 
След като вече знаете, че "еко" торбичките всъщност не са толкова еко и колко енергия и ресурси изисква производството на хартиени и текстилени продукти, то ви съветваме да намирате нови предназначения за старите дрехи, използвайте текстилените продукти докато вече не стават за ползване и в случай, че искате да купуте нещо ново, по възможност купувайте втора употреба.

 

Коментари към "По-екологични ли са хартиените и памучни торбички?":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg