Правила за поведение, когато сме на гости

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

На кафенце в комшийката или на вечеря у най-добрата ни приятелка – няма проблем! Но когато отиваме на гости на непознат човек, на шефа, на свекървата или на колега, е добре да спазваме определен етикет. Това не само ще ни представи в добра светлина, но ще улесни общуването и ще предизвика добро настроение.

1. Занесете подарък. Може да е бутилка вино, кутия бонбони или оригинален сувенир за домакинята.

2. Не закъснявайте прекалено! Това е проява на неуважение. Можете да си позволите не повече от 5-10 мин. забавяне. Но също така не бива да идвате по-рано, защото може домакинята още да не е готова и да я притесните.

3. Не водете със себе си неканен човек. Ако държите някой да ви придружи, предварително предупредете, макар че дори това не е много редно. Ако домакинята е искала да дойдете с някого, щеше да ви го каже още с поканата.

4. Трябва да влезете в стаята, която домакинята ви посочи. Не е уместно да започнете хаотични разходки, оглеждайки дома.

5. След като се запознаете с гостите, покажете, че ви е наистина приятно да срещнете тези хора. Усмихвайте се, дръжте се позитивно, разговаряйте. Груба грешка е да си седите мълчаливо в ъгъла и да не общувате с никого. Освен, че правите лошо впечатление, ще накарате и домакинята да се почувства неловко.

6. Не правете никакви забележки! Дори нещо да не ви хареса, помислете, че човекът, който ви е поканил, е положил много старание и усилия да ви посрещне добре. Оценете това! Не е добре да отказвате предложената храна. Позволете да ви бъде сервирана, дори опитайте поне малко. Ако не ви допада, можете да кажете, че сте на диета или че сте хапнали скоро.

7. Общувайте по време на хранене (не с пълна уста, разбира се). Неловката тишина и тракането на прибори не са най-добрата атмосфера. Ако се случи, разчупете обстановката, разкажете интересна история или виц.

8. Ако домакинята е предвидила някаква програма – например игра на думи, включете се. Изобщо следвайте нейният план във всяко едно отношение.

9. Ако ви се наложи да тръгнете по-рано от предвиденото, направете го възможно най-незабелязано. Сбогувайте се поотделно с гостите. Извинете се на домакинята и задължително й благодарете за хубавата вечер. Отворете си входната врата сами.

Хубаво е на другият ден да й изпратите картичка или да й се обадите, за да й кажете отново, че сте прекарали чудесно. Със сигурност ще й стане много приятно.

 

Вижте още:

5-те златни правила на работното облекло

Правила за поведение при (не)очаквани срещи с бившия
 


 

Коментари към "Правила за поведение, когато сме на гости":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg