Предимствата да тренираш Винг Чун

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Винг Чун е универсална бойна система, която дава възможност да се справим с атаките буквално на всяко друго бойно изкуство. Създадена е преди около 250 години и в началото се е предавала тайно от поколение на поколение. Първият, който дръзва да я разкрие пред света, е грандмайсорът Ип Ман, но той обучавал само китайски ученици. Като един от най-известните от тях е самият Брус Лий. След смъртта на Ип Ман, Винг Чун се разпространява из целия свят като най-добрият стил за самоотбрана.

 

Не случайно звезди като Фил Колинс, Ал Пачино, Анди Гарсия, Жаклин Бисет и Антонио Бандерас имат категорични изисквания охранителите им да владеят именно този стил. А звезди като Джеки Чан, Робърт Дауни – младши, Никалъс Кейдж и Камерън Диас дори не могат да си представят живота без да тренират Винг Чун.

 

Но защо Винг Чун превъзхожда останалите бойни изкуства? То не създава професионални бойци, а проектира трениращите да бъдат по-добри от тях. В основата му е уникалната по рода си тренировъчна система, наречена Чи-Сао. Благодарение на нея, влизайки в директен телесен контакт, практикуващият Винг Чун спира да се ориентира само със зрение. Вместо това крайниците му са научени да усещат движенията на противника и да реагират. При това без да е нужна голяма сила, едри мускули или внушителен ръст. Което прави стилът подходящ за всички хора, без значение от физическите им данни.

 

За разлика от останалите бойни изкуства, във Винг Чун няма точни техники. Защото, когато ни нападнат на улицата, ние няма да имаме време да се чудим коя от тях да изберем за защита. Ние инстинктивно трябва да реагираме правилно и Винг Чун ни учи точно на това. Дори спреят за самозащита или друго оръжие за самоотбрана не са гаранция, че ще се спасим от нападателя. Не е тайна, че често те се обръщат именно срещу притежателя си, ако той изобщо намери смелост да ги извади.

 

Самоотбраната, на която Винг Чун ни обучава, е интелигентна и не се основава толкова на физическа сила. Няма движения, които никога не биха ни влезли в употреба, като въртеливи удари със скок, например. Няма сложни ходове, с още по-сложни имена, които биха били полезни само в специфични ситуации. Вместо това във Винг Чун има малък речник и прости движения, които влизат в употреба при абсолютно всякакви обстоятелства.

 

Стилът е изключително подходящ и за жени. Той самият е измислен от жена, като геометрията и механиката му са създадени за хора с нормални килограми и размери. От дамите не се изискват супер издръжливост и прекалено развита мускулатура, която често е и неестетична. Няма наранявания, синини или по-тежки фрактури, които биха били болезнен удар по самочувствието и комфорта.

 

Тренировките са интелигентни, интересни, развиват гъвкавостта и бързината. Стягат тялото, освобождават от стреса, подобряват сетивността, рефлексите и умението за ориентация. Правят ни по-концентрирани и дисциплинирани. Дават ни увереност и спокойствие. Но най-вече – дават възможност на всеки човек, независимо от неговата сила, килограми и физически възможности, да се защити.

 

Но всеки един от вас може лично да се убеди дали Винг Чун е неговото бойно изкуство. Опитайте безплатни тренировки за една седмица и се запознайте отблизо с предимствата на това бойно изкуство. Изберете най-близката зала в София ТУК.


 

Коментари към "Предимствата да тренираш Винг Чун":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg