Приемът на Ибупрофен за само една седмица увеличава риска от сърдечен удар с 50%

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

 

Зарежете тези болкоуспокояващи, защото нови изследвания от медицински експерти предупреждават, че някои често срещани противовъзпалителни средства, включително такива като ибупрофен, могат да увеличат риска от нарушаване на сърдечната дейност на човек с около 50% след една седмица от приемането му.

Ново изследване, публикувано в BMJ доказва, че нестероидните противовъзпалителни средства (известни като НСПВС) могат да причинят по-голям риск от сърдечен удар, съобщава „The Guardian”. Смята се, че хората, които приемат болкоуспокояващи в продължение на седмица или повече, ще имат между 20% и 50% по-голям шанс за внезапно спиране на сърдечната дейност от тези, които не са употребявали лекарствата.

 

Проучването анализира медицинските данни за 446 000 души от Канада, Финландия и Обединеното кралство - 61 460 от които са претърпели инфаркт - и горепосочената зависимост е безспорно ясна.

Тези факти са последвани от предупрежденията от Копенхагенската университетска болница "Гентофте" през март тази година, чиито изследвания също разкриват, че НСПВС са причина за по-голяма вероятност от сърдечен удар. Тези НСПВС включват ибупрофен, аспирин и напроксен; Въпреки това проучването показва, че специално ибупрофена е причинил повишен риск от 50%.

Вероятно сега се замисляте за всички пъти, в които сте имали обикновено главоболие и сте приемали Ибупрофен или друго противовъзпалително и съжалявате. Аз също!  

И посочвайки, че може би това наистина е съвет, на който трябва да се обърне внимание, Националната здравна служба в Обединеното кралство е включило информацията и в своята страница с новини.

Гунар Гисласон, професор по кардиология от болницата в Копенхагенския университет, където се провеждат част от изследванията, публикува официално съвет, според който хората трябва да приемат тези видове болкоуспокояващи, само когато е абсолютно необходимо. Той казва, че хората, които имат история със сърдечни проблеми, трябва да избягват напълно лекарството.

Също така, вече има изискване ибупрофен да не се продава повече в супермаркети или бензиностанции. "Текущото съобщение, което се изпраща на обществеността за нестероидни противовъзпалителни лекарства, е погрешно. Ако можете да купите тези лекарства в магазин за хранителни стоки, вероятно смятате, че те трябва да са безопасни.", каза професор Гисласон. "Разрешаването  тези лекарства да бъдат закупени без рецепта и без никакви съвети или ограничения, изпраща съобщение до обществеността, че те би трябвало да са безопасни".

Е вече ще използваме други болкоуспокояващи нали?


 

Коментари към "Приемът на Ибупрофен за само една седмица увеличава риска от сърдечен удар с 50%":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg