Принцеса Шарлот влезна в историята след раждането на новия си брат

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

Той е тук! Херцогът и херцогинята на Кеймбридж днес приветстваха син и най-новият принц вече е част от британската история, пети по линия на  трона - и той е само на няколко часа!

Появяването на бял свят на кралското бебе отбелязва важна промяна по реда на наследяване. В продължение на стотици години правилата са били в полза на мъжете, като всеки син има предимство пред по-големите дъщери. Затова и до днес по-малките синове на кралица Елизабет -принц Андрю и принц Едуард са с предимство пред по-голямата си сестра Принцеса Ан.

За да бъде монархията в крак с времето, всички министър-председатели на 16-те държави на Британската общност на нациите (включително Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия) трябвало да се съгласят да променят правилата и за щастие те го направили.

След като премиерите обявили своята единодушна подкрепа за промяната през 2011 г., преминаването от това, което се нарича „предпочитание към мъжкото първородство” към „абсолютното първородство”, официално влиза в сила със Закона за наследяването на короната от 2013 г.

Докато новото законодателство  не влиза в сила със задна дата (съжаляваме, принцеса Ана), за един член на кралската фамилия законът ще има незабавен ефект : принцеса Шарлот. Макар че родителите й решават да имат друго дете, полът на най-новото бебе няма да засегне мястото й в линията на наследяване на трона. Въпреки че Кейт Мидълтън и принц Уилям приветстват момче, тя остава на четвърто място под принц Джордж и отстоява правата си като по-голяма сестра.

И така, как това последно кралско попълнение засяга реда на трона?

Новият принц става номер пет, принц Хари се  премества на шесто място и всички останали след него също са „понижени” с една степен. Ето настоящия ред от първите 10:

 

1.Принц Чарлз, Принцът на Уелс

2.Принц Уилям, херцог на Кеймбридж

3.Принц Джордж от Кеймбридж

4.Принцеса Шарлот от Кеймбридж

5.Новият принц!

6.Принц Хари от Уелс

7.Принц Андрю, херцог на Йорк

8.Принцеса Беатриче от Йорк

9.Принцеса Южени (Евгения) от Йорк

10. Принц Едуард, Ърл от Уесекс

Следват децата на принц Едуард, принцеса Ан и децата и внуците на принцеса Ан. И така нататък.

 

Въпреки че отдалечаването от короната може да изглежда като понижаване, то може да бъде като прикрито благословение. Кралицата все още трябва да одобрява браковете на всеки в рамките на първите шест, което се оказа добре за принц Хари и Меган Маркъл, но не винаги е било така.Крал Едуард VIII дори е абдикирал, за да се омъжи за жена по свой избор, която била разведена.

Освен това, да принадлежиш към последната част на списъка означава, че сте подложен на много по-малко обществен контрол. Само помислете колко малко сте чували за принц Андрю и принц Едуард в днешно време.

Най-вече, работата на управляващите идва с толкова отговорности – ако не и повече - отколкото ползи. Принц Хари наскоро сподели големия стрес, който идва с титлата и искрено казва за Нюзуик( Newsweek): "Има ли някой от кралското семейство, който иска да бъде крал или кралица? Не мисля така, но ние ще изпълняваме задълженията си независимо от това."

Така че, докато се говори много за това кой на кое място се класира, всяко от тях идва със своите плюсове и минуси. Нека само се надяваме, че новороденото дете на Кейт и Уилям ще хареса мястото си като номер пет.


 

Коментари към "Принцеса Шарлот влезна в историята след раждането на новия си брат":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg