Притча за силата на търпението и постоянството

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Нищо значимо на този свят не става без търпение, постоянство и емоционалната интелигентност да прогледнеш, преди да има какво да видиш!

 

Не вярвате ли? Поинтересувайте се за историите на някои от най-великите предприемачи, откриватели и водачи в света. При много от тях ще откриете интересни прилики. Сега обаче ще ви разкажем за това колко е важни всички тези неща чрез една интересна притча...

 

"Един баща имал четирима сина. Той искал да им предаде мъдростта, натрупания през годините си опит и най-вече да ги научи да не съдят прибързано за нещата от живота.


Когато момчетата пораснали, баща им решил да им даде един урок. Изпратил всеки от тях в различен сезон да наблюдава едно крушово дърво, което се намирало далече от дома им.

 

След като всички момчета изпълнили своята задача и се завърнали обратно вкъщи, баща им ги събрал заедно и ги помолил всеки от тях да опише какво точно е видял.

 

Най-големият син бил при крушовото дърво през зимата. Той споделил:

 

- Дървото изглеждаше ужасно. Беше разкривено, приличаше на изсъхнало, а клоните му бяха сковани от лед и сняг.

 

Вторият син отишъл през пролетта. Той не бил съгласен с брат си и казал:

 

- Дървото беше свежо и зелено, току-що разлистено, преливащо от живот и изглеждаше пълно с обещания.

 

На третия брат се паднало да посети дървото през лятото. Той разказал на всички:

 

- Дръвчето беше отрупано с цвят и излъчваше сладък аромат. Останах очарован от гледката и си помислих, че не съм виждал по-красиво нещо през живота си.

 

Най-малкият брат бил при дървото през есента. Той заявил:

 

- Вие грешите. Дървото беше напълно узряло и дори започваше вече да повяхва. А навред около него се излъчваше непознато за сетивата ми удовлетворение.

 

След като изслушал синовете си, бащата се усмихнал и рекъл:

 

- Вие всички до един имате право, защото всеки от вас е видял единствено и само един от сезоните в живота на това крушово дърво. Запомнете и никога вече не съдете за дърво или човек по един от неговите сезони. Удовлетворението, радостта, любовта и мъдростта, които определят същността на живота, могат да бъдат измерени само, когато са преминали всичките сезони и са преживели различни ситуации.

 

Ако се сметнете за победени през зимата, може да загубите обещанието на пролетта, да не видите очарованието на лятото и да не усетите удовлетворението на есента, защото само постоянството дочаква по-добро утро.

 

Вижте още: 

Притча за тайната на вечната любов

 

Притча за радостта от живота


 

Коментари към "Притча за силата на търпението и постоянството ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg