Прочети тези книги през лятото!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Всички любители на безкрайните приключения на въображението, които неизменно изживяваме с книга в ръка, вероятно ще се съгласят, че един истински релакс през лятото на плажа или в планината, а защо не и в парка, няма да е така пълноценен без увлекателно четиво. До всички запалени читатели! Какви книги обичате да четете през лятото? Или сезонът няма значение?


Отправяме ви книжно предизвикателство! Вдъхновени от годишното предизвикателство на GoodReads, решихме да си направим лятно такова. Но вместо само да си броим книгите, ще си изберем книги според сюжета. С нас ли сте? Ето какво да прочетете това лято!


 


Просто няма как да не прочетем едно такова удоволствие. Много е приятно да се излегнеш на плажа и да четеш за...лятото. А да не говорим колко вдъхновяващо е да четете подобна лека и приятна книга, в която лятото е вечно, докато на вас ви се налага да ходите всеки ден на работа. Кара ни да мечтаем за безгрижните летни дни!
Нашата препоръка: Активните читатели вече са се досетили, че няма как да не препоръчаме класиката на Рей Бредбъри "Вино от глухарчета". Ако трябва да се спрем на една книга, която носи дъха на лятото, то това неизменно ще бъде именно тя.


 


Истинско удоволствие е да четеш за нови светове – държави с различна история и култура, места с толкова голяма притегателна сила, но така далече от нас. Ако има начин наистина да обиколи целия свят, то това е с книга в ръка. А някак през лятото желанието за пътешествия и приключения се засилва – топлото време създава една лекота в действията ни, която няма как да усетим през зимата, в крайна сметка друго си е да метнеш в една раница една рокля, бански и четка за зъби, отколкото да си облечен с три ката дрехи. Посетете екзотично място, като прочете някоя книга за него!


Нашата препоръка: Лятото е време за по-леки четива, които ни позволяват да се отпуснем максимално и да се откъснем от иначе натовареното всекидневие. И все пак, ако не ви пречи потъването в тежки житейски проблеми и философски търсения, горещо ви препоръчваме да се докоснете до уменията на Паскал Мерсие да се "рови" в най-дълбоките чувства на своите герои и да прочетете "Нощен влак за Лисабон". Но предупреждаваме! Тази книга е тежка. Чете се мъчно, така се чете Мерсие изобщо. Но ще ви накара да се вгледате в себе си и да си зададете въпроси, за които досега не сте имали смелостта.
Наситена с емоции и красиви картини е новелата на Сесилия Самартин "Мофонго: ароматът на душата".

 


 


Дори и да не сте от заклетите любители на жанра, няма да е лошо да опитате да се потопите във фантастични светове именно през лятото. Лекотата, която то носи със себе си, сякаш ни кара освен да поемем без планове на път, и да усетим магията. Била тя и само на страниците на някоя магична книга.


Нашата препоръка: За тези от вас, които не са опитали неподправения хумор на Тери Пратчет, ето ви идея. Конкретна книга не препоръчваме, това е просто майсторът и точка. Може да си доставите удоволствие и с Нийл Геймън и "Американски богове" или "Добри поличби".


За любителите на криминалета в стил Реймънд Чандлър, които за пръв път се докосват до фентъзи поредици, горещо препоръчваме леките и изключително приятни за четене "Досиетата на Дрезден" на Джим Бътчър. Хари Дрезден е детектив, абсолютно копие на Филип Марлоу. Само че Хари е и магьосник и живее в един доста фантастичен свят. Ще го харесате!

 


Просто няма как да не препоръчам и много интересната атмосфера на "Домът на мис Перегрин за чудати деца". Ретро усещане оставят старите фотоси по страниците, които илюстрират написаното. Но и между редовете се долавя особена, загадъчна и в същото време притегателна сила, която те кара да четеш без прекъсване. На фона на всички нароили се в последно време книги от новия жанр young adults, Рансъм Ригс предлага малко разнообразие, което спокойно може да изчетете на плажа. А в началото на юли на българския пазар излиза и втората част от поредицата, "Градът на гладните".

 


 


Не по-малко заети сме и през лятото и съвсем логично може и да нямаме времето да прочетем новела от 600 страници. Но истинско удоволствие могат да доставят и кратките разказани, събрани на едно място. Може да заложите на сборник с няколко любими ваши автори от един жанр или пък да изберете разказите на един автор.


Нашата препоръка: Труман Капоти вероятно познавате добре от "Закуска в Тифани" и "Хладнокръвно", но невероятния сарказъм на автора ще ви хареса и в неговата кратка проза, в "Събрани разкази".

 


 


Какво ще кажете за трилър или класическо криминале? Ако хапвате подобни книги на закуска, вече сте чели не една или две кървави и ледено студени истории от скандинавски автори. Ако не сте, включете се в предизвикателството ни и пробвайте какъв привкус ще ви остави шведският мрак, например.


Нашата препоръка: Класиката, що се отнася до шведските автори, си остава трилогията на Стиг Ларшон "Милениум". Може да се потопите в атмосферата(отново много мрачна, но със стаена надежда), която създава Камила Лекберг. Последната книга от нейната поредица за Ерика Фалк се казва "Немското дете".

 


Ако пък вече сте установили, че не понасяте тягостното усещане за обреченост, което сякаш се долавя от перата на повечето скандинавски автори, и сте любители на вечния оптимизъм и геройство на американците, заложете на изпитана рецепта – Дейвид Балдачи и "Мишената".

 

Вижте още:

5 вечни книги, които се четат на един дъх

 

20 книги, които всеки от нас трябва да прочете


 

Коментари към "Прочети тези книги през лятото! ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg