Психични заболявания, от които ще ви настръхнат косите! (част 1)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Има хиляди психични отклонения, но някои от тях са някак странни и дори може би малко плашещи. Психичното разтройство засяга мозъка и ума, уврежда мисловния процес, което води до объркване, промяна на поведението, в резултат на което хората губят връзка с реалността.

Тук сме ви подготвили някои от най-странните психични заболявания, като ще започнем с не толкова стряскащите, за да не ви плашим.

 

Клептомания

Терминът Клептомания не звучи необичайно или странно, това е заболяване, при което човек изпитва нужда да краде дребни неща, без някаква значителна стойност и  без дори да има нужда от тях. Актът на кражбата е последван от чувство на освобождаване на налягането.

Библиомания

Следващия път, когато посетите приятел, който има купища книга, просто се уврете, че не страда от обсесивно - компулсивно разтройство, наричано Библиомания. Хората, страдащи от това странно психично разтройство са толкова обсебени от събирането на книгите, че събират всякакви издания, включително и копия от едни и същи версии, дори само страници от книги. Освен Библиомания, хората се идентифицират с Блиблиохолия – изключителна любов към книгите, Библиофаги – хора, които изпитват нужда да погребват книги и Библиоклептомания – кражба на книги.

Бигорексия

Всички сме запознати с термина анорексия, но знаете ли, че съществува и точно обратното на това заболяване, известно като Бигорексия? Хората диагностицирани с Бигорексия, известно още като мускулна дисморфия, са обсебени от своите мускули. Без значение колко добре са оформени те, тези хора си мислят, че това не е достатъчно. Те са обсебени от телата си, постоянно се гледат в огледалото, непрекъснато са във фитнеса, а понякога взимат и стероиди. Често манията за перфектна мускулатура води до провал в личен и професионален план.

Стендалов синдром

Хората със Стендалов синдром, обикновено страдат от физическа и емоционална тревожност, пристъпи на паника, объркване, дисоциативни опити и халюцинации, когато пред тях се показва нещо красиво, като художествени творби, места сред природата, скулптори, дори и от исторически факти.

Синестезия

Синестезията е генетична черта, която предизвиква смут във възприятията на сетивата.  С прости думи можем да кажем, че възприятията се свързват помежду си. Едно сетивно възприятие или дори само идеята за него предизвикват в същото време друга представа в съзнанието, от сетиво, което дори не е било стимулирано. За хората с това заболяване хоризонта на  града има вкус на боровинки, а банана е син.

 

Вижте част 2 ТУК


 

Коментари към "Психични заболявания, от които ще ви настръхнат косите! (част 1)":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg