Първият воден парк в света за хора с увреждания отвори врати

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Новини

 

Водните паркове, макар и забавни, могат да бъдат опасни през лятото, ако не се управляват правилно. И това важи особено за децата с увреждания.

Всъщност, повечето водни паркове, дори не включват осигуряване на безопасни съоръжения за всички - защото за инвалидите се изисква само да имат достъп до основните басейни. Това е.

Но в събота, 17 юни, Островът на вдъхновението на Морган отвори врати и ще промени всичко това. Намира се в Сан Антонио, Тексас и според него е първият воден парк в света, построен за хора с увреждания. Дейности, обхващащи над 25 дка площ, предвидени за хора с всякакви затруднения, а паркът е изцяло достъпен за инвалидни колички.

Шестте основни атракции - всички тематични - са разположени около седем етажен фар. Има речни лодки, минаващи през джунгла и пет басейна с фонтани и съоръжения, които според Mashable са по-достъпни за хора с увреждания, които са мобилни.

 

Водни каскади от гигантски клони, градинска пръскачка с музикални инструменти и цветни жаби, фонтан – октопод са само част от забавленията.

 

"Ултра-достъпният" парк е проектиран от Гордън Хартман и неговата 23-годишна дъщеря, Морган, която има когнитивни и физически увреждания.

"Решихме да го наречем" островът на вдъхновението на Морган ", защото Морган наистина е била катализаторът на всяка идея, която реализирахме, за да помогнем на хората със специални нужди", казва Хартман.

Те работят неуморно с лекари, специализирани учители и консултанти на водни паркове, за да създадат цялостния дизайн с всеки детайл - и наистина изглежда, че са помислили за всичко.

 

Някои от функциите включват високотехнологични водоустойчиви гривни (така че родителите лесно могат да намират посетителите и децата си, които са склонни да се разхождат), вода, която променя температурата си (при настаняване на хора, чувствителни към студена вода) и „PneuChair”, ново - създадена лека безкабелна инвалидна количка в партньорство с университета в Питсбърг. Само за 80 паунда, PneuChairs се задвижват със сгъстен въздух и са нужни само 10 минути за "презареждане".

Посещаемостта на парка винаги е ограничена, за да се осигури " спокойно преживяване", но има  "тихи" зони за тези, които се притесняват от тълпи.

 

На острова на вдъхновението на Морган, всеки е добре дошъл. Паркът  е приобщаващ, иновативен и дори гледа напред, в бъдещето.

Е, Тексас е малко далече от България, но защо да не помечтаем и не отправим призив и у нас да се мисли малко повече за хората с увреждания. Да започнем с улиците и тротоарите...


 

Коментари към "Първият воден парк в света за хора с увреждания отвори врати":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg