Работното ни време трябва да е по-кратко

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Отдавна се говори, че 8-часовият работен ден не носи никакви ползи на бизнеса и че всъщност служителите са активни в много по-малка част от работния ден. И макар американците да налагат модел на извънредно работно време, да не гарантират платеното майчинство и годишен отпуск, и да живеят, за да работят, а не обратното, науката предлага все повече доказателството, че единственото, което се постига с извънредна работа, е влошаване на здравето, не и печалба в бизнеса.

Шведското правителство, например, експериментира с 6-часов работен ден, анализирайки как това влияе върху продуктивността и щастието на служителите. Само след години на събиране на информацията, те открили, че в този случай важи максимата „по-малкото е повече“. По-кратките работни дни довели до повишена продуктивност.

68 медицински сестри, например, взели участие в изследването. Те работили по 6 часа на ден, като получавали заплата за 8 часа. Когато сравнили данните с работата на медицински сестри в подобно здравно заведение, които си работили нормално на 8 часа, установили, че тези сестри били 2,8 пъти по-склонни да си взимат почивни дни на всеки две седмици в сравнение с тези, които работели с намалено време.

В допълнение се оказало, че сестрите на 6-часов работен ден били 20% по-щастливи и се усещали значително по-енергични. А това довело до участието им в повече активности, свързани с работата им.

Или казано накратко, по-кратките работни направили тези медицински сестри по-добри в работата им.

Във всичко това има смисъл, човешките същества не са машини. Нашите мозъци и тела изискват почивка и възстановяване, за да продължат да дават най-доброто от себе си и да бъдат ефективни.

Може би трябва да възприемаме работата като бягане на дълги разстояния – не винаги е разумно да тичаме на предела на възможностите си, по-добре е да се движим и с бавно темпо.

Но по-скоро може само да се надяваме някога да имаме 6-часови работни дни. 


 

Коментари към "Работното ни време трябва да е по-кратко":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg