Различните видове ориз и техните полезни свойства

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

От всички храни по света оризът е може би единственатао, която се харесва на хората в световен мащаб. Тази храна обаче има безброй разновидности, като някои са по-полезни от другите. Нека разгледаме и някои по-популярните и разпространени по магазините варианти и какво могат да предложат те.

Кафяв ориз

Кафявият ориз се счита за по-здравословен от белия си колега, просто защото е пълнозърнест, а не рафиниран. Когато зърното се рафинира, то бива лишено от повечето си хранителни вещества.

Той съдържа желязо, витамини от група В и фибри, както и малко количество протеин протеин, като също така може да помогне за контролиране на холестерола и да понижи нивата на кръвната захар.

Басмати ориз

Това е една от най-ценните кулинарни съставки в Индия и по добра причина. Оризът басмати е с ниско съдържание на мазнини, съдържа есенциални аминокиселини, фолиеви киселини и магнезий.

Проучвания също така сочат, че може да предотврати диабет тип 2.

Жасминов ориз

Родом от Тайланд, оризът от жасмин е дългозърнест сорт с флорален аромат и леко лепкава текстура. Докато обикновеният бял жасминов ориз няма допълнителни предимства спрямо белия ориз, кафявият ориз жасминов ориз запазва хранителните си вещества и е много богат на фибри.

Ориз Арборио

Роден в Италия, оризът Арборио се използва  в европейската кухня, особено ризотото.

Той съдържа ниски количества мазнини, но също така витамини А и С и е чудесен източник на протеини.

Въпреки това той има по-висок гликемичен индекс, така че не е много подходящ за диабетици.

Червен ориз

Червеният ориз получава цвета си от антоцианин, който е мощен антиоксидант. Той съдържа и манган и може да облекчава и контролира болките в костите и ставите.

Освен това, той също така може да предотвратява и сърдечно-съдови заболявания, има ниско съдържание на мазнини и е отличнен за диабетици!


 

Коментари към "Различните видове ориз и техните полезни свойства":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg